Slatko voće od 57 kalorija je zdravstvena bomba: Štiti crijeva, potiču probavu i smanjuju upale

Ukusno ljetno voće prepuno je zdravstvenih benefita za naš organizam, a posebno su dobre za zdravlje crijeva i srca.

Shutterstock

Kruške pripadaju obitelji ruža, sa srodnicima jabukom i dunjom, a brojne zdravstvene prednosti jabuka mogu se naći i u kruškama.

Mnoge korisne tvari nalaze se u kruškama, kaže nutricionistica i dijetetičarka Julie Pace.

'Izvrstan su izvor dijetalnih vlakana, antioksidansa, minerala i korisnih biljnih spojeva', objašnjava Pace, dodajući da ove hranjive tvari kod kruške smanjuju rizik od određenih bolesti, a posebno su korisne za zdravlje crijeva i srca.

Shutterstock 

Ako vas se kruške dosad nisu dojmile, zdravstvene dobrobiti mogle bi im dati šansu.

Kruške su bogate vlaknima

Sa samo 57 kalorija na 100 grama kruške su slasno osvježenje i za one koji su na dijeti, a s 5,5 grama vlakana po porciji, jedna kruška srednje veličine osigurava oko 20 posto preporučene dnevne doze dijetalnih vlakana.

Zašto uopće trebate vlakna? Ova esencijalna hranjiva tvar povezana je s mnogim zdravstvenim prednostima, poput zdravlja srca, ali uglavnom je poznata kao prijatelj crijeva.

'Kruške sadrže obje vrste vlakana, topivih i netopivih, a doprinose zdravlju crijeva tako što olakšavaju pražnjenje, što posebno pogoduje onima koji imaju problema sa zatvorom', kaže Jones.

Podržavaju zdravlje srca

Vlakna su iznenađujuća hranjiva tvar za zdravo srce. Prema studiji iz 2022., što više vlakana jedete, manji je rizik od srčanog i moždanog udara. Također, postoji mnogo istraživanja koja sugeriraju da prehrana bogata vlaknima štiti od kardiovaskularnih bolesti.

Shutterstock 

Bogate su antioksidansima

'Antioksidansi koji se nalaze u kruškama, poput procijanidina i kvercetina, nude značajne dobrobiti za srce. Mogu poboljšati krvne parametre povezane sa zdravljem srca. Kvercetin, flavonoid koji se nalazi u kori krušaka, pokazao je značajno smanjenje ukupnog i LDL kolesterola, prema studiji iz 2020. Kada se smanji loš kolesterol, smanjuje se i rizik od srčanih bolesti', objašnjava Pace.

Smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2

Mnogo je razloga zašto su kruške dobre i za kontrolu šećera u krvi. Naime, bogate su vlaknima, imaju nizak glikemijski indeks i visok postotak antioksidansa koji se zove antocijanin, a sve to može spriječiti skokove šećera u krvi i pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2. Kako to djeluje?

'Dijetalna vlakna pomažu regulirati glukozu usporavajući brzinu kojom tijelo apsorbira ugljikohidrate i šećer. Osim toga, pet ili više tjednih obroka voća bogatog antocijanima može biti ukusan način za smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2 do 23 posto', objašnjava Pace, ukazujući na studiju iz 2012. godine.

Shutterstock 

Kruške imaju protuupalna svojstva

Kad je riječ o upalama, one su na vrlo lošem glasu, ali to je zapravo prirodni odgovor tijela na ono što smatra prijetnjom. Problem, međutim, nastaje kada stanje potraje i prijeđe u kroničnu upalu.

Prehrana je jedan od načina na koji možete smanjiti upalu, a protuupalna svojstva krušaka uvelike su posljedica njihovog visokog sadržaja antioksidansa.

'Konkretno, flavonoidi u kruškama imaju protuupalna svojstva. Ovi spojevi smiruju upalu, što zauzvrat smanjuje rizik od bolesti poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca', kaže nutricionistica.

Podržavaju zdrav crijevni mikrobiom

Vaša crijevna flora, osim što pridonosi probavi, također utječe na imunitet i druge tjelesne funkcije. Puna je bakterija, ali ne brinite - to su 'dobri' mikroorganizmi zvani probiotici koji se hrane prebioticima, a koji se mogu pronaći u kruškama.

'Prebiotici u kruškama potiču zdrav crijevni mikrobiom koji je vitalan za probavu i cjelokupno zdravlje. Pokazalo se da prebiotička vlakna u kruškama stimuliraju one 'dobre' bakterije, pridonose zdravoj crijevnoj mikrobioti', objašnjava ona.