Uz gluten, šećer, meso... Novak je iz prehrane izbacio hranu kojom mnogi počinju dan, a može izazvati veliki problem

Ova velika skupina namirnica može dovesti do niza vrlo neugodnih simptoma koji otežavaju svakodnevni život, a često nismo ni svjesni kako utječu na organizam.

Daniel LEAL / AFP / Profimedia

Novak Đoković godinama je jedan od najuspješnijih sportaša na svijetu, a vjeruje se da je njegovom ulasku u legendu pridonio splet faktora: izuzetno predan rad, mentalna snaga, profesionalan tim, neupitna podrška obitelji...

No, kada govorimo o vrtoglavom usponu srpskog tenisača u svjetski vrh, nemoguće je ne spomenuti prehranu Novaka Đokovića kao jednu od ključnih stavki.

Poznato je da je Novak, nakon što je otkrio da boluje od celijakije, prešao na bezglutensku prehranu, što se ubrzo odrazilo na njegovo opće stanje, formu i igru, a godinama se piše da je iz prehrane izbacio i meso.

Instagram 

Ni šećer nije često na njegovom jelovniku, a malo je poznato da on ne konzumira ni mliječne proizvode. Kako je početkom godine pisao australski GQ, Novak je analizama krvi otkrio da ne podnosi pšenicu i mliječne proizvode te da je blago osjetljiv na rajčice.

Kako se navodi na portalu novakdjokovic, izbacivanje mliječnih proizvoda bio je jedan od ključnih koraka u njegovoj transformaciji prehrane. Poput glutena, mliječni proizvodi mogu doprinijeti upalama i probavnim problemima kod mnogih ljudi.

Zašto smanjiti unos mliječnih proizvoda?

Kako navodi ovaj portal, za Đokovića je ukidanje mliječnih proizvoda značilo - bolju probavu, manje stvaranja sluzi i poboljšanje stanja dišnih puteva.

Ta je promjena navodno bila posebno važna za njegovu izdržljivost i pomogla mu je da izbjegne respiratorne probleme koji su ga nekoć ograničavali na terenu.

Shutterstock 

Prema medicinskoj platformi Health, konzumacija hrane s visokim udjelom mliječnog šećera može uzrokovati nadutost, plinove i bolove u trbuhu kod osoba koje ne podnose laktozu, pa smanjeni unos mliječnih proizvoda može pomoći u ublažavanju ovih vrlo neugodnih simptoma.

Isto vrijedi i za pacijente koji imaju probavne probleme, poput upalne bolesti crijeva, uključujući Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis.

Također, često se čuje da mliječna prehrana može pogoršati akne, a iako još nije utvrđen točan mehanizam kojim bi jogurt, sir i kiselo mlijeko mogli pridonijeti tome, neki dokazi upućuju na to da mlijeko podiže razinu rasta sličnog inzulinu faktor 1 (IGF-1), koji dodatno povećava proizvodnju sebuma.

Višak sebuma začepljuje pore pa izbijaju akne. Međutim, imajte na umu da niti jedna studija još nije dokazala da mliječni proizvodi izravno uzrokuju akne, pa o tome prvo razgovarajte sa svojim liječnikom, piše Glossy