7 vrsta voća koje dijabetičari trebaju izbjegavati: Šećer u krvi skače munjevito nakon samo jedne porcije

Voće je zdravo, ali neko voće za dijabetičare nije najbolja opcija.

Shutterstock

Tijekom ljeta često biramo voće kao osvježenje, ali osobe koje imaju problema s dijabetesom ili inzulinskom rezistencijom trebale bi pripaziti pri odabiru ove vrste poslastice. Dvije najvažnije stvari na koje trebaju obratiti pozornost su glikemijski indeks namirnica i glikemijsko opterećenje.

Što je glikemijski indeks?

'Glikemijski indeks je mjera koja pokazuje brzinu i intenzitet porasta razine šećera u krvi nakon uzimanja određene namirnice. Naime, nakon konzumiranja ugljikohidrata vaše tijelo će ih razgraditi na jednostavnije molekule šećera, glukozu, koju koristi kao gorivo. Glukoza ulazi u krvotok gdje podiže šećer, nakon čega gušterača luči hormon inzulin koji pomaže da se glukoza iz krvi kreće u stanice i da je tijelo iskoristi za proizvodnju energije', objašnjava Tatjana Popović, certificirana zdravstvena trenerica, holistička nutricionistica.

Profimedia 

'Brzina kojom se ugljikohidrati razgrađuju na molekule glukoze varira, ovisno o vrsti ugljikohidrata, kao i o drugoj hrani koju konzumirate s ugljikohidratima. Primjerice, industrijski voćni sokovi, koji se gotovo isključivo sastoje od glukoze, vrlo brzo ulaze u krvotok, što dovodi do naglog porasta šećera u krvi. Dok, s druge strane, složeni ugljikohidrati, poput cjelovitih žitarica, imaju kompliciraniju strukturu (osim šećera sadrže vlakna i škrob), pa se puno sporije razgrađuju na glukozu, što u konačnici usporava apsorpciju glukoze u krvotok. Stoga se jednostavni ugljikohidrati brzo apsorbiraju u tijelu, uzrokujući nagli porast šećera u krvi, dok se složeni ugljikohidrati sporo probavljaju, pa ne uzrokuju nagli porast šećera u krvi', dodala je. 

Što utječe na glikemijski indeks namirnica?

• Vrsta šećera u hrani

To ima značajan utjecaj na GI. Glukoza ima visok GI, dok fruktoza ima puno niži GI. To znači da će hrana bogata fruktozom imati manji učinak na razinu šećera u usporedbi s hranom koja sadrži glukozu.

• Sastav

Prisutnost masti u hrani usporava probavu i apsorpciju ugljikohidrata, dok vlakna usporavaju razgradnju šećera i njegovo otpuštanje u krvotok.

Shutterstock 

• Pročišćavanje ugljikohidrata

Važnu ulogu igra stupanj obrade ugljikohidrata. Cjelovite žitarice s više vlakana imaju niži GI u usporedbi s rafiniranim žitaricama.

• Način kuhanja

Način pripreme hrane može promijeniti njen GI. Dugo kuhanje može povećati GI jer olakšava razgradnju složenih ugljikohidrata.

Osim o količini ugljikohidrata, GI hrane ovisi i o drugim nutrijentima od kojih se hrana sastoji. Naime, vlakna i masti usporavaju razgradnju ugljikohidrata u glukozu pa ona brže ulazi u krvotok. Zatim, prema znanstvenim spoznajama Američke dijabetičke udruge (ADA), što se dulje kuhaju i obrađuju, to je veći GI namirnica, jer zagrijavanjem već počinje proces razgradnje strukture ugljikohidrata, dakle skraćivanje vremena tijekom kojeg tijelo razgrađuje ugljikohidrate . Što je voće zrelije, to je glikemijski indeks viši, jer je dozrijevanje zapravo proces razgradnje škroba voća u šećere.

Što je glikemijsko opterećenje?

Glikemijsko opterećenje (GL) relativno je nov način procjene učinka konzumacije ugljikohidrata na porast šećera u krvi u tijelu. Daje potpuniju sliku od samog GI-a. GL koristi GI i količinu ukupnih ugljikohidrata po porciji određene hrane kako bi procijenio koliko brzo hrana uzrokuje porast šećera u krvi i koliko će ukupna razina šećera u krvi porasti nakon jela.

Uzimajući u obzir GI i količinu ugljikohidrata po porciji, GL ističe ono što nutricionisti već odavno znaju: visok ili nizak GI ne znači nužno zdrav ili nezdrav obrok. Većina voća, na primjer, ima visok GI, ali nizak GL.

Kako su povezani glikemijsko opterećenje i glikemijski indeks?

Razina šećera u krvi ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući razinu inzulina, koliko se brzo šećer apsorbira u krvotok i koliko šećera (glukoze) ima u obroku po porciji.

GI vam govori koliko bi vam šećer u krvi mogao porasti s određenom hranom, ali vam ne govori koliko će vam biti visok šećer u krvi kada doista pojedete tu hranu. Tu dolazi do glikemijskog opterećenja. GL vam daje točniju sliku o tome kako hrana utječe na razinu šećera u krvi uzimajući u obzir faktore kao što su način na koji je vaša hrana pripremljena, sadržaj masti, vlakana i ugljikohidrata, veličina porcije i koliko se brzo hrana apsorbira i probavlja.

Profimedia 

Naravno, trebali biste težiti cijelom, neprerađenom voću kad god je to moguće, jer ćete tako dobiti sve hranjive tvari koje se nalaze u njemu, a održavanje razumne veličine porcija također pomaže u održavanju ukupnog unosa ugljikohidrata pod kontrolom, piše Stil.

Skala glikemijskog indeksa

Jedan od načina za određivanje vrijednosti glikemijskog indeksa je praćenje ljestvice koja se kreće od 1 do 100.

Nizak glikemijski indeks: 1 – 55
• Prosječni glikemijski indeks: 56 – 69
• Visoki glikemijski indeks: 70 i više

Voće s visokim GI i GL:

• lubenica
• ananas
• zreli mango
• datulje
• banane
• smokve
• kruške

Voće s umjerenim GI i GL:

• grožđe
• kruške
• jabuke
• jagode
• papaja
• kivi
• naranča 
• šljive

Shutterstock 

Voće s niskim GI i GL:

• trešnje
• grejpfrut
• Granny Smith jabuke
• jagode
• maline
• borovnice
• marelice
• breskve
• šljive
• kruške
• kivi
• limun
• vapno
• trešnje

Brojna znanstvena istraživanja pokazala su da namirnice s niskim glikemijskim indeksom:

1. Povoljno djeluju na mršavljenje
2. Snižavaju razinu šećera u krvi
3. Smanjuju rizik od srčanih bolesti
4. Pomažu u prevenciji dijabetesa