Pravilan odabir hrane važan je za optimalno zdravlje, prevenciju i kontrolu dijabetesa. Osim namirnica koje biste trebali izbaciti, postoji popis dobrih opcija koje možete dodati na svoj tanjur.

Stručnjaci savjetuju da se prvenstveno fokusirate na hranu bogatu proteinima i vlaknima, a izbjegavate rafinirane ugljikohidrate i šećere.

Dijetetičarka Alyssa Pacheco kao najbolji izbor kod inzulinske rezistencije izdvaja tjesteninu od slanutka, bobičasto voće i kvinoju.

1. Bobičasto voće

Maline su korisne protiv upalnih procesa
Shutterstock 

Za Alyssu, bobičasto voće je najbolji izbor za osobe s inzulinskom rezistencijom. Ukusne su i jako dobro idu uz jutarnji obrok. Dijetetičarka ističe da su prepune vlakana i antioksidansa, zbog čega su moćni saveznici u kontroli šećera u krvi.

Dodajte ih u zdjelicu jogurta i smoothieja ili ih pojedite kao međuobrok same s dodatkom indijskih oraščića. Imat ćete ukusnu i hranjivu poslasticu koja će zadovoljiti vašu želju za slatkim, a da pritom ne izazove probleme sa šećerom u krvi.

2. Tjestenina od slanutka

Tjestenina od slanutka
Shutterstock 

Standardna tjestenina smatra se nepoželjnom namirnicom za osobe s inzulinskom rezistencijom jer sadrži rafinirane ugljikohidrate. Međutim, tjestenina od slanutka odlična je alternativa. Sadrži vlakna i proteine ​​i Alyssa ga preporučuje svima koji žele kvalitetan obrok koji neće ugroziti njihovo zdravlje.

Ovu tjesteninu možete koristiti u hladnim salatama ili u kombinaciji s mesnim okruglicama i umacima.

3. Kvinoja

Kvinoja
Shutterstock 

Kvinoja je dobar izvor vlakana i proteina te je dobra za kontrolu šećera u krvi, istaknula je Alyssa. Lako se slaže uz sva jela pa ga možete staviti u juhe, salate, variva ili kao prilog večeri, piše portal Lepa&Srećna