Dijabetes je jedna od najčešćih kroničnih bolesti današnjice koja može imati ozbiljne i kobne posljedice. Također je povezan s drugim zdravstvenim problemima, poput visokog krvnog tlaka.

I dok je genetska predispozicija u nekim slučajevima odlučujući, nepobjediv čimbenik, dobra je vijest da postoji nekoliko jednostavnih koraka koji bi mogli značajno smanjiti rizik od razvoja dijabetesa i pomoći vam da živite dulji i zdraviji život.

Hrana broj 1 koju treba izbjegavati

Endokrinolozi tvrde da vam jedna vrsta hrane praktički jamči dijabetes ako je prekomjerno konzumirate tijekom dužeg razdoblja, a to je hrana puna rafiniranog šećera. Takva hrana i piće mogu dovesti do inzulinske rezistencije, što je ključni čimbenik u razvoju dijabetesa. Zato je izbacivanje proizvoda punih dodanih šećera prvi i vrlo važan korak u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa.

Što će se dogoditi ako prestanete jesti šećer
Shutterstock 

Iako vam povremeni slatkiš ili zašećereni napitak neće puno naškoditi, postaje problem ako vam postane svakodnevna navika, pogotovo ako u obitelji imate dijabetes.

Gdje se sve nalazi rafinirani šećer?

Prerađeni šećer nalazi se u mnogim proizvodima, od konzerviranog voća i mliječnih deserata do raznih peciva i slatkiša. Bolja opcija koja može napraviti veliku razliku je jesti pravo voće ili orašaste plodove za međuobrok. Provjerite sastojke čak i na proizvodima za koje mislite da su bez šećera, poput preljeva za salatu i zobenih pahuljica spremnih za konzumaciju, piše Lepa&Srećna.

Voće
Shutterstock 

Stručnjaci preporučuju da iz prehrane izbacite prerađene ugljikohidrate i zasićene masti, kojih najčešće ima u bijelom kruhu, instant žitaricama i prženoj hrani. To će pomoći poboljšati vaše cjelokupno zdravlje i smanjiti rizik od razvoja dijabetesa. Umjesto spomenutih štetnih namirnica, liječnici preporučuju što više svježeg povrća, vlakana i nemasnih bjelančevina.

Cezar salata, salata s piletinom, salata.jpg
Shutterstock 

Među čimbenicima koji povećavaju rizik od razvoja dijabetesa stručnjaci navode sjedilački način života. Ciljajte na najmanje 150 minuta umjerene ili 75 minuta snažne tjelesne aktivnosti tjedno. Radite što god vam odgovara – hodajte, vozite bicikl, trčite, igrajte tenis, planinarite...