Dijeta s grejpom u posljednje je se vrijeme nalazi na vrhu lista najpopularnijih, a obećava skidanje 3 kilograma u 3 dana. Jasno je da jedan grejp na dan neće osigurati brzo mršavljenje, no veći unos ovog voća u prehrani ubrzat će vaš metabolizam i time pokazati željene rezultate.
Istraživanje nutricionista o utjecaju grejpa na prehranu pokazalo je da čak i oni koji nisu na dijeti, a ovo voće uvrste u svoj svakodnevni jelovnik, mogu izgubiti određeni postotak viška masnog tkiva. Voće s visokim postotkom vode daje više energije i ubrzava metabolizam. Grejp sadrži 90 % vode, što ga čini dobrim saveznikom u borbi protiv nakupljenih kilograma.
Jedan grejp dnevno zadovoljava dnevne potrebe organizma za vitaminom C. Flavonoid poznat kao naringenin u grejpu daje voću gorak okus, a rezultati istraživanja potvrdili su da naringenin pomaže kod problema s pretilošću.
Osim toga, grejp je bogat vlaknima, vitaminima A, C, K, B1. Sadrži magnezij i veće količine kalcija. Također poboljšava probavu i normalizira živčani sustav. Inače, ovo voće savršeno ide uz jela od mesa i povrća. Međutim, slatkiši su zabranjeni tijekom ove dijete.
Kako bi trebao izgledati jelovnik?
Doručak je svaki dan isti: grejp ili 250 ml cijeđenog soka od grejpa, kava ili čaj, 2 jaja (pečena, kuhana...) ili 2 šnite slanine.
Međuobrok, najmanje 2 sata prije spavanja: 250 ml soka od rajčice ili 250 ml obranog mlijeka
Prvi dan
Ručak: grejpfrut ili 250 ml cijeđenog soka, bijeli tvrdi sir, špinat, 1 prepečeni integralni tost
Večera: grejp ili 250 ml cijeđenog soka, burger, kuhano povrće
Drugi dan
Ručak: grejp ili 250 ml cijeđenog soka, salata od tune
Večera: grejp ili 250 ml cijeđenog soka, 2 nemasna svinjska odreska, zelena salata
Treći dan
Ručak: grejp ili 250 ml cijeđenog soka, kuhana junetina, piletina ili riba, paradajz salata
Večera: grejpfrut ili 250 ml cijeđenog soka, pečena riba, miješana salata od rajčice i zelena salata
Dodatni recepti
Za pripremu lagane večere predlažemo sitno nasjeckati kuhano pileće bijelo meso i pripremiti zelenu salatu s grejpom. Maslinovo ulje možete koristiti kao preljev za salatu, piše Elle.rs.
Salata od grejpa
Sastojci:
- cikla- 2, 3 komada
- grejpfrut - 1 komad
- zelene jabuke - 1 komad
- orasi - 50 g
- češnjak - 1 - 2 režnja
- Iceberg salata - 1 komad
- Za preljev:
- grejpfrut - 1 komad
- senf - 1 žlica
- maslinovo ulje - 2 - 3 žlice
- med - 1 žlica
Priprema:
Ciklu kuhajte u slanoj vodi dok ne omekša, ali ostane hrskava. Kuhanu ciklu i zelene jabuke ogulite i narežite na velike kockice. Češnjak sitno nasjeckajte, pa dodajte dresing od soka od pola grejpa, žlice meda, maslinovog ulja i senfa. Posolite i miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
Drugu polovicu grejpa odvojite na kriške i dodajte u salatu. Preliti preljevom i dobro promiješati. Dio salate od cikle ulijte u cijeli list Iceberga i ukrasite mljevenim orasima.
Salata od kupusa i grejpa
Sastojci:
- jabuke (2 kom.)
- sol
- kiseli kupus (500 g)
- orasi (50 g)
- grejpfrut (2 kom.)
- papar
- jogurt (150 ml)
- lišće mente
Priprema:
Kiseli kupus dobro operite. Grejp ogulite i narežite na ploške. Jabuke narežite na kriške i namočite u sok od grejpa. Pomiješajte kupus, grejp i jabuke. Ako je smjesa prekisela, jogurt malo zasladite. Posolite, popaprite, pomiješajte s nasjeckanom metvicom i prelijte preko salate. Pospite krupno sjeckanim orasima. Ovu nutritivno bogatu salatu možete jesti i kao međuobrok.