Ovaj prehrambeni princip posljednjih je mjeseci postao viralan upravo zato što se temelji na preporukama nutricionista i liječnika da svako mršavljenje veće od 10 posto tjelesne težine jednostavno nije zdravo.

Možda 10 posto manje kilograma nije konačna težina koju želite, ali ova dijeta predstavlja zdrav, kvalitetan i dugotrajan proces mršavljenja. Kako znate koliko hrane trebate pojesti tijekom dana? Jednostavno rečeno, možete sagorjeti 25 kalorija za svaki kilogram tjelesne težine.

Dijeta
Shutterstock 

Tako, na primjer, ako imate 85 kilograma, trebali biste izgubiti 8,5 kilograma u 3 tjedna koristeći ovaj režim. Gubitak više od toga u mjesec dana bio bi šok za tijelo. Takvo mršavljenje je sporije od rigoroznih dijeta, ali svakako bolje i zdravije.

Dijeta 10 posto iskustvo i rezultati

Ono što sve čitatelje najviše zanima je isplati li se uopće truditi i kakva su iskustva s dijetom od deset posto. Na temelju onoga što smo saznali na forumima i na temelju razmjene iskustava s onima koji su ga isprobali, možemo potvrditi da su pozitivni i da je na ovaj način moguće smršaviti.

Hoće li biti 10 posto ovisi o tome koliko ste bili disciplinirani. U svakom slučaju, rezultati su vidljivi, a iskustva pozitivna, čak i kada se brojke ne poklapaju s planovima.

Dijeta
Shutterstock 

Samim prelaskom na ovakav način prehrane izgubit ćete puno tekućine iz tijela u roku od tjedan dana, a to već može donijeti 2 kilograma manje.

Iskustva onih koji su vodili dnevnik prehrane govore da su tek tada vidjeli koliko su zapravo kalorija unijeli tijekom dana uz povremene zalogaje, čašu gaziranog pića i slično, ne pridajući tome nikakvu važnost.

Rezultat dijete od 10 posto nije dramatičan gubitak težine u kratkom vremenskom razdoblju. Cilj je u 3 tjedna vidjeti koliko ste pojeli, koliko biste trebali jesti i koju hranu odabrati i izbjegavati

Raspored nabave namirnica po danima

Prvi tjedan:

1. dan: povrće po izboru, neograničeno. Može se jesti na različite načine - kuhana, sirova, pirjana, u salatama, juhama itd.
2. dan: kuhano meso po izboru.
3. dan: riža ili kačamak (oboje samo malo posoljeno).
4. dan: mliječni dan (jedu se svi nemasni mliječni proizvodi, osim voćnih jogurta).
5. dan: jajni dan (na bilo koji način jedu se samo jaja).
6. dan: voćni dan (jede se voće po izboru).
7. dan: proteinski dan (jedite meso ili ribu po izboru).

Meso.jpg
Shutterstock 

Drugi tjedan:

1. dan: povrće po izboru i kuhano meso. Može se jesti na različite načine - kuhana, sirova, pirjana, u salatama, juhama itd.
2. dan: meso s povrćem.
3. dan: riža s povrćem.
4. dan: mliječni dan (uz mliječne proizvode sada se mogu dodati i prilozi: jaja, salata ili voće).
5. dan: dan s jajima (kao prilog može poslužiti salata, voće ili jogurt).
6. dan: voćni dan (jede se voće po izboru, može svježe, u obliku salate ili kompota).
7. dan: proteinski dan (jesti meso ili ribu s roštilja po izboru).

Treći tjedan:

Treći tjedan je isti kao i prvi tjedan. Nakon tri tjedna ovog plana prehrane, vaš gubitak će biti 10% vaše početne težine, piše Sensa.rs.

Pravila prehrane

Tijekom ove dijete možete piti kavu ili čaj bez šećera (može i zaslađivač). Od ulja samo hladno prešano maslinovo ulje. Preporučuje se minimalan unos soli, a dopušteni su i biljni začini. Nije dopušten kruh.

Jedite obroke kada imate vremena za njih. Zaboravite na jelo ispred TV-a, kompjutera, u žurbi...

Dijeta
Shutterstock 

Obroke jedite polako, u malim zalogajima i temeljito žvačite. Potrebno je dvadesetak minuta da želudac primi signal sitosti, pa lagana prehrana pridonosi znatno manjem unosu hrane, čime se kontrolira apetit.

Uključite barem 30 minuta lagane vježbe u svoju dnevnu rutinu, svaki dan. Nemojte pretjerivati ​​s čestim mjerenjima pa se savjetuje da na vagu stanete tek kada završite s dijetom.

Vodite dnevnik mršavljenja - statistike su pokazale da ljudi na dijeti koji vode online dnevnik izgube u prosjeku 7 kg više od onih koji to ne vode.