Mladi luk jedan je od pouzdanih pokazatelja dolaska proljeća, a mnogi od nas ga vole zbog okusa i nutritivnih svojstava. Ovo povrće je bogato vitaminima i mineralima, što ga čini izuzetno korisnim za očuvanje zdravlja.

Ima antibakterijska svojstva koja štite od upala, pomažu kod prehlade i doprinose boljoj probavi. Mladi luk je idealno proljetno povrće, bogato vitaminima A, K i C, te mineralima poput fosfora, kalija i kalcija.

Mladi luk
Shutterstock 

Zeleni dio mladog luka treba sačuvati jer sadrži hranjive tvari koje su korisne za naše zdravlje. Također, poznato je da djeluje protiv stresa, gljivica i umora.

Povijest pokazuje da se mladi luk koristio kao ljekovito sredstvo, a zbog svog pozitivnog utjecaja na zdravlje zaslužuje više pažnje.

Zašto je dobro svakodnevno jesti mladi luk?

Štiti srce

Bogat je antioksidansima koji štite tijelo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Također održava krvni tlak u normalnim granicama i smanjuje rizik od krvnih ugrušaka.

Dobar je za vid

Štiti od upala i smanjuje rizik od očnih bolesti. Vitamin A, prisutan u mladom luku, neophodan je za dobar vid.

Jača kosti

Vitamini C i K, prisutni u mladom luku, doprinose zaštiti kostiju. Nedostatak ovih vitamina povećava mogućnost razvoja osteoporoze i prijeloma.

Mladi luk uskrs
Shutterstock 

Snižava kolesterol

Mladi luk sadrži tvari koje smanjuju razinu lošeg kolesterola u krvi, a krom prisutan u njemu pomaže u prevenciji i kontroli dijabetesa.

Dobar diuretik

Pomaže u boljem izlučivanju tekućine, što doprinosi boljem radu bubrega i smanjenju celulita.

Za ljepšu kožu

Potiče proizvodnju kolagena, važnog za lijepu i zdravu kožu, što smanjuje pojavu bora i suhu kožu.

Iako je koristan, neki ljudi mogu imati problema s probavom mladog luka, osobito ako imaju osjetljiv želudac, gastritis ili kiselost. U tim slučajevima konzumaciju mladog luka treba ograničiti na količine koje odgovaraju njihovom organizmu, piše Ženski magazin