Doktori tradicionalne kineske medicine tvrde da osobe koje pate od bolova u leđima i osteoporoze ne smiju trpjeti bol. Rješenje nije gutanje tableta protiv bolova.

Cilj je osloboditi se boli, da tijelo ne pati. Bol se može pravilno ukloniti samo vježbama:

Istezanje kralježnice

Vježbe za leđa
Shutterstock 

Zavucite stopala ispod stražnjice. Sjednite uspravno i sagnite se naprijed. Ova vježba će istegnuti svaki kralježak posebno i osloboditi vas bolova, kako u donjem dijelu kralježnice, tako i u gornjem dijelu. Redovitom tjelovježbom možete u potpunosti eliminirati bolove u leđima.

Vježba uza zid

Vježbe za leđa
Shutterstock 

Ova vježba ublažava glavobolju, napetost u ramenima i vratu. Preporučuje se osobama koje pate od vrtoglavice.

Lezite na leđa i oslonite se stopalima na zid. Držite ruke na trbuhu. Zatvorite oči, dišite ujednačeno i pokušajte odbaciti sve nepotrebne misli. Pet minuta u ovom položaju ublažava napetost u mišićima leđa i vrata, a glavobolja nestaje bez traga.

Poza psa

Vježbe za leđa
Shutterstock 

Stanite na sve četiri, držeći kralježnicu paralelnu s podom. Najprije udahnite i povucite glavu prema gore, a trbuh spustite. Zatim izdahnite dok pomičete glavu prema dolje i trbuh unutra. Ponovite ovo 10 puta.

Istezanje i uvijanje

Vježbe za leđa
Shutterstock 

Ova vježba pomaže ako imate bolove u trbuhu i probavne smetnje. Sjednite na pod i ispravite noge. Savijte lijevu nogu preko desne, a zatim se istegnite ulijevo. Oslonite se na ruku. Učinite isto s desnom stranom. Ostanite u pozi oko 30 sekundi.

Poza leptira

Vježbe za leđa
Shutterstock 

Smanjuje bolove u kukovima, ublažava napetost u nogama i koljenima.

Sjednite na pod, ispravite leđa. Skupite noge u stopalima i povucite ih prema sebi. Ostanite u ovom položaju oko 2 minute.

Zapamtite da smo blagoslovljeni tijelom koje se lako oporavlja i sa zahvalnošću reagira na svaku vježbu. Dakle, prije nego što uzmete lijek protiv bolova, isprobajte jednu od ovih vježbi.