Svi znamo da su voće i povrće bogati važnim nutrijentima i da bi trebali biti dio naše svakodnevne prehrane, s čime se slažu i nutricionisti.
Međutim, ljudi koji su na dijeti često izbjegavaju voće jer sadrži šećer, no dobra je vijest da postoje neke vrste voća koje zapravo mogu pomoći pri mršavljenju. Naime, neki plodovi bogati su nutrijentima koji pospješuju mršavljenje i mogu pomoći u rješavanju nakupljenih kilograma.
Otkrivamo četiri vrste voća koje bi se trebale što češće naći na našem tanjuru jer su izvor izvrsnih nutrijenata, a ujedno sprječavaju debljanje.
Borovnice
Znanstvenici su otkrili da su borovnice izvrstan izvor vrijednih antioksidansa zvanih flavonoidi koji mogu spriječiti debljanje. Nije u potpunosti razjašnjeno kako točno flavonoidi sprječavaju debljanje, ali konzumacija hrane bogate flavonoidima pomaže da se osjećamo siti i izbjegavamo drugu manje zdravu hranu koja može dovesti do debljanja, istaknuli su stručnjaci.
Kako otkriva dr. Kerry Peterson, Borovnice su bogate vlaknima pa su vrlo zasitne i spadaju među najzdravije voće za konzumaciju pa ih svakako treba uvrstiti u prehranu.
Jabuke
Poznata izreka kaže: 'jedna jabuka na dan, doktor van kuće'. Sjajno je ako jedna jabuka dnevno može držati liječnike podalje, ali dodatni bonus je to što nam također može pomoći da ostanemo u formi. Jabuke su bogate flavonoidnim polimerima, a također su pune vlakana, što ih čini jednim od najzdravijih voća za mršavljenje.
Najbolje ih je jesti neoguljene jer koža sadrži najviše vlakana i antioksidansa. Također pomažu u kontroli šećera u krvi, što smanjuje želju za hranom i prejedanjem te rizik od razvoja dijabetesa.
Kruške
Kruške također mogu spriječiti debljanje jer su bogate flavonoidnim polimerima i vlaknima.
Voće koje sadrži vlakna odličan je izbor za osobe koje imaju problema s viškom kilograma jer vlakna stvaraju osjećaj sitosti.
Jagode
Jagode pomažu u održavanju težine iz istog razloga kao i borovnice: bogate su vrijednim antioksidansima.
Stručnjaci preporučuju jednu šalicu jagoda dnevno, a najbolje ih je konzumirati za doručak ili kao međuobrok, uz nemasni jogurt ili zobene pahuljice, piše Žena.