Danas sve više ljudi pati od crijevnih problema kao što su plinovi, nadutost, probavne smetnje, iritabilno crijevo. Glavni uzroci tome su nezdrav način života, prehrana i nedostatak tjelesne aktivnosti. Preko hrane unosimo uglavnom zdrave tvari, ali i one štetne.

Gastroenterolog dr. Vojislav Perišić otkrio je uzrok nadutosti u 75 posto slučajeva.

Plinovi u crijevima u 75 posto slučajeva posljedica su fermentacije hrane. Oni fermentiraju neškrobne ugljikohidrate, koji su neškrobni fermentabilni ugljikohidrati, i ako su nedovoljno probavljeni, onda imamo problem u trbuhu', rekao je.

Jabuka uzrokuje velike želučane probleme

Liječnik Voja Perišić kaže kako ovi problemi mogu biti iznimno neugodni, no rješenje se može pronaći u izbacivanju namirnica koje najčešće uzrokuju probleme.

Jabuka
Shutterstock 

Netopiva vlakna u jabukama mogu uzrokovati probleme onima koji pate od sindroma iritabilnog crijeva, koji pogađa više od jedne od pet žena tijekom života. Navedena vlakna fermentiraju u plinove koji uzrokuju bol i nadutost.

Kako se zaštititi

Izbjegavajte jabuke ako vas muči nadutost ili neugodan osjećaj u crijevima za koji ne znate uzrok. Nemojte svaki dan jesti jabuke ili bilo koje drugo voće, jer crijevima su potrebne različite vrste vlakana.

Doktorica Sharon Cohen otkriva koje tri namirnice najviše oštećuju sluznicu crijeva i dovode do potencijalnih problema i bolesti.

Prerađena hrana

Prerađena hrana prolazi mnoge proizvodne procese kako bi se produžio rok trajanja. Zato sadrži aditive i konzervanse.

Prerađena hrana
Shutterstock 

'Aditivi, konzervansi i umjetni sastojci u prerađenoj hrani mogu nadražiti sluznicu crijeva. Osim toga, obično imaju malo vlakana i puno nezdravih masti, što može negativno utjecati na zdravlje crijeva. Kako biste to izbjegli, odlučite se za cjelovitu, neprerađenu hranu namirnice poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih proteina', kaže ona.

Gluten

Trend bezglutenske prehrane godinama postaje sve popularniji. Liječnik savjetuje da iz prehrane izbacite žitarice koje sadrže gluten, poput pšenice, ječma i raži.

Ječam
Shutterstock 

Ove žitarice mogu uzrokovati imunološku reakciju i gastrointestinalno oštećenje kod pacijenata osjetljivih na gluten i celijakije. Također, gluten može izazvati upalu crijeva.

Previše šećera

Šećer stvara ovisnost, može dovesti do taloženja masti tijekom vremena i rizika od dijabetesa, pa čak i ozbiljnih zdravstvenih rizika kao što su bolesti srca. No, opasni su i za crijevnu sluznicu.

Što se događa kad izbacimo šećer iz prehrane
Profimedia 

'Prehrana bogata rafiniranim šećerima i umjetnim zaslađivačima može poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija. Zahvaljujući šećeru razmnožavaju se štetne bakterije i kvasci koji mogu pridonijeti upalama crijeva', ističe liječnica.

Nasuprot tome, ona preporučuje zdravije zamjene kao što su med, javorov sirup ili stevija u umjerenim količinama.