Većina ljudi ne može zamisliti jutro bez šalice kave. Savršenog je okusa, razbuđuje i daje nam trenutke mira i zadovoljstva, odnosno dovoljno vremena da uđemo u dan, pa ne čudi što je redoviti dio naše svakodnevice.

Kava je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu i rijetko tko može odoljeti šalici tople kave na samom početku dana. Kava će nas razbuditi i dati nam vremena da polako uđemo u dan pa je mnogima upravo šalica kave ono čemu se raduju nakon buđenja, no koliko god da bismo voljeli posegnuti za kavom čim ustanemo iz kreveta, pokazalo se da to nije najbolje vrijeme da naše tijelo dobije jutarnju dozu kofeina.

Kava
Shutterstock 

Znanstvenici tvrde da najbolje vrijeme za ispijanje kave nije odmah nakon buđenja, već sat do sat i pol nakon buđenja.

Naime, u tom satu nakon buđenja proizvodnja kortizola u tijelu je na jednom od tri dnevna maksimuma. Kortizol se često smatra 'hormonom stresa' jer se luči u većim količinama kada osjećamo napetost ili napor zbog okolnosti koje doživljavamo kao zahtjevne.

S druge strane, kortizol se može tumačiti i kao 'hormon budnosti', jer razlog zašto naša tijela proizvode više kortizola kada smo pod stresom je taj što on povećava budnost, odnosno doprinosi našoj reakciji 'bori se ili bježi' kada smo suočeni sa stresnim situacijama.

Točno vrijeme kad je najbolje popiti prvu kavu ujutro
Shutterstock 

Unos kofeina u trenutku kada je tijelo već na vrhuncu proizvodnje kortizola, uči tijelo da proizvodi manje kortizola, tvrde farmakolozi koji se bave utjecajem pojedinih sastojaka i lijekova na prirodne biološke ritmove našeg tijela.

Ne samo da to potkopava učinak kofeina, već također djeluje tako da kortizol ne pridonosi osjećaju budnosti kako to inače čini. Jednostavno rečeno, kava i kortizol u kombinaciji znače dodatni stres i više nervoze. Suprotno tome, pijenje kave kada su razine kortizola niske poboljšava raspoloženje i razinu energije.

Dakle, ako želite izvući maksimum iz prve jutarnje kave, pokušajte pričekati sat vremena nakon buđenja prije nego što posegnete za njom, piše Žena