Postoji navika svakodnevnog ispijanja kave, no što se događa s našim tijelom ako svaki dan popijemo barem 200 ml kave?

Nedostaci ispijanja kave:

Ne preporučuje se piti je natašte jer kava izaziva sintezu hormona kolecistokinina koji pokreće probavu. A ako je želudac prazan, onda se nema što probaviti - kao rezultat toga, postoji rizik od razvoja simptoma žgaravice i gastritisa.

• Kava povećava kiselost želuca, krvni tlak i uzrokuje poremećaje sna.

• Konzervansi u kavi negativno utječu na metabolizam i uzrokuju razvoj celulita.

Kava
promo 

• Okrepljujući učinak kave poboljšava rad sat vremena nakon ispijanja napitka. A nakon još sat vremena možete se osjećati pospano.

• Kava se ne preporučuje ženama tijekom trudnoće i dojenja. Kofein prolazi placentu, uzrokujući smanjenje željeza (Fe) i drugih minerala u majčinom mlijeku.

• Kava stvara ovisnost, a prekomjerna konzumacija dovodi do dehidracije.

Dobrobiti kave

Kava sadrži antioksidanse koji uklanjaju slobodne radikale iz tijela. Ovi antioksidansi bore se protiv malignih neoplazmi, određenih srčanih patologija, dijabetes melitusa i parkinsonizma.

Kava pomaže u otklanjanju glavobolje tako što širi krvne žile u mozgu.

Zašto se ne preporučuje piti kavu ujutro nakon ustajanja?

Hormon kortizol tijelo sintetizira tijekom dana, pomaže nam da se probudimo ujutro i zaspimo navečer. Ujutro je razina kortizola najviša, a ispijanjem kave u to vrijeme blokirat ćemo sintezu tog hormona i nakon nekog vremena poželjeti spavati. Proizvodnja kortizola javlja se između 6 i 9 ujutro, a vrhunac je u 8-9 ujutro, tako da je optimalno vrijeme za šalicu kave 10 sati ujutro ili nakon ručka.

Kava.jpg
Shutterstock 

Što se događa ako se odreknete kave?

1. Tijelo će bolje apsorbirati vitamine

Kofein uništava vitamin B i smanjuje koncentraciju minerala kao što su Fe, K, Zn, Ca u tijelu. Samo 1 šalica odgađa apsorpciju kalcija za 3 sata. Osim toga, kofein ispire mineral kalcij iz tijela, a koštano tkivo postaje lomljivo.

2. Možete smršavjeti

Kofein aktivira sintezu kortizola i utječe na rad nadbubrežne žlijezde. Nadbubrežne žlijezde rade zajedno sa štitnjačom, što utječe na metabolizam. Zbog kave ono postaje sporije, a čovjek se osjeća bolje.

3. Imunološki odgovor će se povećati

Kofein je štetan za imunološki sustav (zbog štitnjače). Nedovoljan rad štitnjače dovodi do slabljenja imunološkog sustava.

4. Zaboravit ćete na probleme s jetrom

Kava je teško probavljiva. Jetra proizvodi enzime koji razgrađuju kavu i metaboliziraju je, piše Stil