Liječnik Anis Khalaf upozorio je svoje TikTok pratitelje na znak na jeziku koji sugerira da ne biste trebali piti kavu

Jutarnja šalica kave mnogima je obavezna za početak dana, no dr. Anis Khalaf otkrio je kako osobe s ovim simptomom jezika nikako ne bi trebale piti kavu.

U čemu je zapravo stvar?

'Ako vas zanima smijete li piti kavu, stanite pred ogledalo, isplazite jezik i pogledajte. Ako vam je jezik pun pukotina i debelog žutog sloja, vjerojatno ne biste trebali piti kavu', kaže doktorica, koju na TikToku prati preko 457 tisuća ljudi.

@acupuncturefit Ever considered what your morning cup of coffee does from a Traditional Chinese Medicine perspective? Join Dr. Anis as he explores the intriguing effects of coffee on your body according to TCM. Learn why coffee might be beneficial for some body types and potentially harmful for others, depending on your individual balance of yin and yang. Discover the thermal nature of coffee and how it interacts with the energy channels in your body #oralhealth#didyouknow#healthtips#dranis#coffee♬ Smalltown Boy - Bronski Beat

Iako biste na prvu pomislili da je kava krivac za žuti sloj na jeziku, dr. Lauren Cunningham, liječnica opće prakse objasnila je da nije kava uzrok žutila, već je ono posljedica neranoteže u tijelu. Objasnila je i što je to tjelesna neravnoteža. Prema njenim riječima, kad je većina vitamina i minerala u tijelu iscrpljena, to dovodi do nemira, osjećaja preskakanja srca i drugih neugodnih simptoma.

Iako kava može pogoršati sve ove simptome, ova liječnica tvrdi da nije kava ta koja utječe na žutilo na jeziku.

'Prema mom iskustvu, debela žuta prevlaka na jeziku obično ukazuje na neravnotežu u probavnom sustavu, a ne na averziju prema kavi. Ova prevlaka na jeziku može se pripisati nizu čimbenika kao što su loša oralna higijena, dehidracija ili prisutnost bakterija u tijelu. Iako sama kava obično nije izravan uzrok, ona može pogoršati stanja koja dovode do ove naslage na jeziku. Kava je kisela i može promijeniti pH ravnotežu u ustima, što može doprinijeti razmnožavanju bakterija i gljivica, potencijalno dovodeći do žute prevlake', objasnio je liječnik.

Osim simptoma na jeziku, postoje i drugi znakovi da pijenje kave ima negativan učinak na vaše tijelo.

'Napuhnutost i refluks kiseline su među najčešćima, jer je poznato da kava povećava proizvodnju želučane kiseline – što se tijelu možda ne sviđa previše. Također, česte glavobolje ili migrene ponekad mogu biti povezane s pretjeranim unosom kave, osobito ako se konzumiraju velike količine tijekom dana', zaključila je liječnica, a prenosi Stil