Nadutost je osjećaj nelagode u trbuhu uzrokovan viškom plinova ili zadržavanjem tekućine, a mnogi se ljudi bore s tim problemom. Nekoliko je čimbenika koji mogu doprinijeti nadutosti, poput prebrze prehrane, masne hrane, prejedanja, stresa, hormonalnih promjena, zatvora i osjetljivosti na hranu.

Jedan od učinkovitih načina sprječavanja nadutosti je izbjegavanje određenih namirnica, posebice u vrijeme večere, kad naše tijelo usporava i teže probavlja hranu.

1. Brokula

Brokula je povrće iz porodice kupusnjača i bogato je raznim nutrijentima. Međutim, sadrži šećer zvan rafinoza, koji je teško probavljiv. To može dovesti do plinova i nadutosti.

Brokula može izazvati nadutost
Unsplash 

Jedenje brokule kasno navečer također može uzrokovati probavne smetnje i ometati dobar san.

2. Prokulice

Prokulice također pripadaju obitelji kupusa i sadrži rafinozu. Kao što je ranije spomenuto, rafinoza može biti teško probavljiva i može dovesti do probavnih problema ako se konzumira prije spavanja.

Prokulice
Shutterstock 

Također, ovo povrće je bogato vlaknima, koja mogu uzrokovati plinove i nadutost. Ograničite unos prokulica ili ih u potpunosti izbjegavajte ako patite od nadutosti.

3. Cvjetača

Cvjetača, koja je slična brokuli i prokulicama, iznimno je hranjiva i pruža nam razne zdravstvene dobrobiti.

Cvjetača može izazvati nadutost
Shutterstock 

Međutim, sadrži spoj zvan sulforafan, koji također može uzrokovati plinove i nadutost. Također sadrži veliku količinu vlakana, koja mogu biti teško probavljiva.

4. Kupus

Kups je također vrlo hranjivo povrće, ali ako ga jedete za večeru, također može izazvati plinove i nadutost zbog visokog sadržaja vlakana i rafinoze.

8 namirnica koje izazivaju nadutost ako ih jedete navečer
Shutterstock 

Ipak, preporučuje se jesti ga za doručak ili ručak, jer ako ga jedete za večeru može utjecati na kvalitetu vašeg sna.

5. Luk

8 namirnica koje izazivaju nadutost ako ih jedete navečer
Shutterstock 

Luk sadrži fruktane, vrstu ugljikohidrata koji mogu uzrokovati plinove i nadutost. Također je bogat vlaknima, što može pogoršati problem.

6. Češnjak

Češnjak se smatra supernamirnicom zahvaljujući brojnim nutritivnim svojstvima i dobrobitima za zdravlje.

Češnjak
Shutterstock Češnjak

Međutim, češnjak također sadrži fruktane, koji mogu dovesti do nadutosti i plinova te mogu izazvati refluks kiseline, što može ometati san.

7. Grašak

Grašak je bogat hranjivim tvarima, posebice antioksidansima. To ga čini izvrsnim dodatkom vašoj prehrani, ali grašak također može izazvati nadutost zbog visokog sadržaja vlakana i fruktoze.

Grašak
Shutterstock 

Grašak također sadrži šećerne alkohole koji mogu uzrokovati probavne probleme.

8. Batat

Batat je dobar izvor vlakana i hranjivih tvari, ali nekim ljudima može biti teško probavljiv.

Batat.jpg
Shutterstock 

Sadrži vrstu ugljikohidrata koji se zove škrob, a koji može uzrokovati plinove i nadutost, osobito ako se jede u velikim količinama.