Ako imate važan događaj na kojem morate izgledati što bolje, a nedostaje vam koji kilogram da stanete u omiljenu haljinu, onda je dijeta sa suhim šljivama za vas.
Kao i kod svih brzih dijeta koje se koriste samo nekoliko dana, ako je potrebno, moramo vas upozoriti da ovu sa suhim šljivama ne smijete držati bez konzultacije s liječnikom.
Popularna dijeta sa suhim šljivama namijenjena je onima koji žele izgubiti 2-3 kilograma u nekoliko dana. Prilično je jednostavno i dosadno, piše stetoskop.info.
Dnevni jelovnik
Doručak: 6 suhih šljiva
Međuobrok: 1 jabuka
Ručak: 1 kuhano jaje i 1 hrenovka
Međuobrok: isto kao i ručak
Večera: čaša jogurta
Dodatne preporuke
Preporučuje se samo potpuno zdravim osobama i to u trajanju ne dužem od 3-5 dana. Obavezna dnevna tjelesna aktivnost u trajanju od najmanje 15-20 minuta. Ako se pravilno provodi, dnevno se gubi oko jedan kilogram.
Suhe šljive ubrzavaju metabolizam. To im polazi za rukom zahvaljujući brojnim prehrambenim vlaknima, zbog čega se često preporučuju u prehrani.
Osim vlakana, sadrže i antioksidanse, odnosno dragocjeni beta karoten, vitamine E i C, fitokemikalije i druge elemente. Kada je riječ o mineralima koji ulaze u sastav, treba istaknuti bakar i kalij.
U svakom obliku, šljiva je nevjerojatno bogata jedinstvenim fitonutrijentima, neoklorogenskom i klorogenskom kiselinom. Ove tvari klasificiraju se kao fenoli, a njihova uloga kao antioksidansa potvrđena je u nekoliko znanstvenih istraživanja.
Od iznimne je važnosti sposobnost svježih i suhih šljiva da bolje iskoriste željezo u organizmu, što se povezuje s vitaminom C u plodovima tog voća.
Na vrhu liste od 24 vrste voća s antioksidativnom snagomje svježa šljiva, dok su suhe šljive daleko ispred suhih smokava, datulja, grožđa, marelica, s dvostruko većom antioksidativnom snagom.
Suhe šljive su dobar izvor netopivih i topivih vlakana. Netopiva vlakna pomažu u održavanju redovite stolice, dok topiva vlakna pomažu umjerenoj probavi i apsorpciji hranjivih tvari iz hrane.
Antioksidansi i protuupalna svojstva suhih šljiva mogu spriječiti gubitak koštane mase i pomoći u održavanju zdrave gustoće i formiranja kostiju. Veće količine vitamina K u suhim šljivama također pomažu u poboljšanju zdravlja kostiju.
Redovita konzumacija šljiva pomaže u prevenciji neurodegenerativnih poremećaja povezanih sa starenjem kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest.
Kad konzumirati suhe šljive?
Planirate li suhe šljive uvrstiti u redovitu prehranu, lako ih možete ponijeti na posao i jesti kao međuobrok u bilo koje doba dana. Možete ih dodati i voćnim napitcima ili salatama, ali i omiljenom jogurtu.
Jedenje suhih šljiva ujutro odličan je način da iskoristite prednosti antioksidansa za početak dana. To može pomoći u redovitom pražnjenju crijeva i spriječiti zatvor.