S dolaskom ljeta mnogi od nas se podsjete da bi voljeli izgubiti pokoji kilogram prije skidanja na plaži pa često posežemo za raznim popularnim dijetama.

Jedna od dijeta koje se već niz godina nalaze na vrhu liste najpopularnijih dijeta za učinkovito skidanje kilograma je UN dijeta.

Ova dijeta traje 90 dana pa drastičnu promjenu nemojte očekivati preko noći, no obećava gubitak od nevjerojatnih 15 kilograma u tom razdoblju.

Dijeta
Shutterstock 

UN dijeta uvijek počinje proteinskim danom, zatim škrobnim danom, ugljikohidratnim danom, voćnim danom i opet proteinskim danom, dok se redoslijed dana ne smije mijenjati, piše Dijeta.net.

Bitno je napomenuti da je doručak svih 90 dana isti – voće, a jedu se dvije iste voćke (ili 1 banana) ili šaka suhog voća.

Prvi dan – PROTEINSKI DAN

Ručak

• Meso - pirjano, pirjano ili pečeno (u količini restoranske porcije 2-3 komada ili oko 250 gr) ili 3 kuhana ili pečena jaja ili neki mliječni proizvodi uključujući soju.

• Kruh – komad integralnog kruha • Salata – u neograničenim količinama s najviše 1 žlicom ulja.

• Juha - obavezna (bez rezanaca - 1 šalica/3 dcl), a ako se konzumiraju mliječni proizvodi, onda juha nije obavezna, ali popiti šalicu jogurta ili mlijeka.

Jaje sendvič
Shutterstock 

NAPOMENA: Različite vrste proteina se ne miješaju u jednom obroku, niti u jednom danu. Općenito, naglasak je na jednoj vrsti koncentrirane hrane tijekom dana kako bi vaš probavni trakt imao puno lakši zadatak nego probavljanje nekoliko koncentriranih namirnica zajedno.

Večera

Isto kao i za ručak, ali upola manja količina porcije od ručka, bez juhe i BEZ KRUHA. Obavezno ako se meso jede za ručak, onda se jede i za večeru, a ako su za ručak jaja, moraju biti i za večeru.

Drugi dan - ŠKROBNI DAN

Ručak

Grah, grašak, leća, riža, krumpir - kuhani, samo uz dodatak začina (so, povrće, papar, kečap, kuhana rajčica) - pun tanjur

Kruh – kriška

Salata

Crni grah.jpg
Shutterstock 

Večera

Isto kao i za ručak, ali pola mjere. Večera je BEZ KRUHA.

Treći dan – DAN UGLJIKOHIDRATA

Ručak

• Kuhana tjestenina s dodatkom začina - kečap ili sl. ili pizza samo s dodatkom kečapa ili slano pecivo u količini pizze u pizzeriji (npr. 3 lepinje)

tjestenina s limunom
Shutterstock 

Večera

• Dvije tanke kriške torte ili 3-4 torte ili 3-4 kuglice sladoleda

Obavezno – 1 rebro čokolade za kuhanje

Četvrti dan - VITAMINSKI (VOĆNI) DAN

Ručak i večera

Samo miješano voće – koliko želite. No, ni povrće nije isključeno, pa praktički vitaminski dan može izgledati ovako: doručak - kao i svaki dan, 2 komada voća, a za ručak i večeru može biti povrće kuhano na pari i salata, a isto i s večerom. Između obroka s povrćem su miješani voćni međuobroci.

Tropsko egzotično voće.jpg
Shutterstock 

Napomene:

• Nakon ciklusa od 7 x 4 dana, t.j. 29. dana (tri puta tijekom dijete) slijedi 'vodeni dan'. Tijekom cijelog dana pije se samo voda;

• Obavezno nakon vitaminskog, a ponekad i nakon vodenog dana, nastavlja se s proteinskim danom;

Kava i čaj se mogu piti, ali bez šećera. Smanjite sokove na najmanju moguću mjeru;

• Nakon ručka obavezno uzeti 1 tabletu koja sadrži dnevnu dozu vitamina i minerala;

• Pauza između obroka (minimalna – dakle, razmak može biti duži, ali nikako kraći) je prvi dan 4 sata, a drugi i treći dan 3 sata; tijekom vitaminskog dana, pauza između obroka je 2 sata;

Ne jedite ništa nakon 8 sati navečer.