Antioksidansi su esencijalni spojevi koji pomažu neutralizirati štetne tvari iz okoliša u tijelu i tako štite stanice od oštećenja i smanjuju rizik od kroničnih bolesti. Zato je važno u prehranu uvrstiti namirnice bogate antioksidansima. Evo nekoliko prijedloga.

Bobice

Borovnice su dobre protiv upalnih procesa
Instagram 

Jagode, borovnice, maline i kupine bogate su antioksidansima kao što su flavonoidi, antocijanini i vitamin C. Ovi spojevi pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i upala.

Tamna čokolada

cokolada i sol
Shutterstock 

Ova namirnica sadrži flavonoide iz kakaovca koji imaju jaka antioksidativna svojstva. Konzumiranje čokolade s visokim udjelom kakaa može poboljšati zdravlje srca i smanjiti rizik od bolesti.

Orasi

Orasi.jpg
Shutterstock 

Bademi, orasi i pistacije puni su antioksidansa, uključujući vitamin E. Uključivanjem orašastih plodova u prehranu poboljšat ćete zdravlje srca i pomoći svom tijelu u borbi protiv oksidativnog oštećenja.

Lisnato zeleno povrće

Špinat je bogat nitratima
Shutterstock 

Povrće poput špinata, kelja i blitve izvrsni su izvori antioksidansa poput vitamina C, vitamina E i beta-karotena. Pomažu u jačanju imunološkog sustava i smanjenju upalnih procesa u tijelu.

Zeleni čaj

Zeleni čaj
Shutterstock 

Ova biljka je bogata katehinima, vrstom antioksidansa koji ima brojne zdravstvene prednosti, uključujući poboljšanje rada mozga, gubitak masnoće i smanjenje rizika od raka.

Rajčica

Rajčica
Shutterstock 

Ovo toliko voljeno povrće bogato je likopenom, snažnim antioksidansom koji se povezuje sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i određenih vrsta raka. Kuhanje rajčice povećava bioraspoloživost likopena.