Ako imate visok kolesterol, onda vam je vjerojatno netko, barem jednom u životu, savjetovao da ne jedete jaja. Kao rezultat toga, možda ste bili skloniji birati loš doručak, a da toga niste bili svjesni, kaže nutricionistica Jen Walpole. Dodaje kako su mnogi ljudi poprilično zbunjeni kada je u pitanjukontrola povišenog kolesterola, pogotovo kad se radi o doručku.

Doručak
Shutterstock 

Opcije poput granole, različitih vrsta kaša s medom ili energetskih pločica dobro funkcioniraju, ali ne ako imate visok kolesterol. Prema riječima nutricionistice, sva tri obroka puna su ugljikohidrata koji se brzo razgrađuju na glukozu i uzrokuju skokove šećera u krvi. Tako se način oslobađa inzulin koji potiče stvaranje gustih čestica lošeg LDL kolesterola.

'Umjesto toga, odaberite opcije bogate omega-3 masnim kiselinama za koje se zna da povećavaju HDL, dobar kolesterol, i potencijalno snižavaju LDL kolesterol. Losos, avokado, orasi i chia sjemenke izvrstan su izbor. Suprotno starom vjerovanju, jaja su također dobra opcija. Sadrže dobre masti, proteine ​​i kolin, hranjivi sastojak koji podržava zdrav prijenos kolesterola', zaključuje nutricionistica.

Avokado tost
Shutterstock 

Brojne su namirnice koje pomažu u smanjenju masnoća, a znanstvenici su izdvojili tri koje imaju najjači učinak. To su grah, patlidžan i artičoka.

Vlakna, proteini, klorogenska i folna kiselina, ogromna količina korisnih minerala u sastavu ove hrane pomažu smanjiti razinu ukupnog kolesterola u plazmi i smanjiti količinu lipoproteina niske gustoće.