Ljetno voće od 67 kalorija čuva zdravlje: Smanjuje kolesterol kao po narudžbi, potiče rad bubrega i jetre

Kombinacija jedinstvene teksture i slatkog okusa učinila je ovo voće popularnim, posebice u kratkim zalogajima između glavnih obroka ili kao dio voćnih ljetnih salata.

Shutterstock

Grožđe je jedno od najpopularnijih ljetnih voćki, a zbog svoje svestranosti i brojnih zdravstvenih benefita omiljeno je diljem svijeta. Možemo ga jesti svježe ili od njega napraviti džem, sok, žele, ocat, vino ili grožđice.

Ne preporučuje se osobama s dijabetesom

Šećer koji se nalazi u grožđu je jednostavan šećer koji se lako razgrađuje i koristi u tijelu. Prema glikemijskom indeksu grožđe ima vrijednost od 43-53, pa je visokoglikemijske namirnica. Kao takav, ne preporučuje se u prehrani osoba s dijabetesom.

Shutterstock 

Sjemenke grožđa imaju svoju nutritivnu vrijednost, naime iz njih se posebnim postupkom ekstrahira ulje koje sadrži fitokemikalije, tanin, polifenol i višestruko nezasićene masne kiseline, koje imaju dobra zdravstvena svojstva. Kod stolnih sorti sjemenke su zakržljale pa se od njih dobivaju suhe grožđice.

Zdravstvene dobrobiti

Paradoksalno, pouzdana je činjenica da u Francuskoj, gdje je visoka razina prehrane masnom hranom životinjskog podrijetla, bolesti srca i krvnih žila nisu povišene. Vjeruje se da je uzrok tome redovna konzumacija vina. Ni sok od grožđa nije za podcijeniti.

Shutterstock 

'Konzumacija grožđa smanjuje rizik od arterioskleroze, smanjuje kolesterol, djeluje protuupalno, regulira krvni tlak te povećava psihičke i tjelesne sposobnosti, osobito kod starijih osoba. Osim navedenog, grožđe je dobro i za čišćenje želuca, a potiče i rad bubrega i jetre', ističe nutricionistica Jasna Vujičić.

Kako kupiti dobro grožđe?

Kad kupujete grožđe, birajte ono potpuno zrelo jer sadrži čitavo bogatstvo fitonutrijenata. Izbjegavajte voće s osušenom peteljkom, kao i ono s oštećenom opnom i ono iz kojeg curi sok. Također, hrpa ne smije mirisati na alkohol.

Čuvajte ga u hladnjaku

Budući da se grožđe brzo kvari na sobnoj temperaturi, čuvajte ga u hladnjaku, neoprano, u posudi za hranu. Tako će se održati oko pet dana. Prije upotrebe ga operite pod tekućom vodom. Ako nećete sve pojesti, škarama odrežite koliko vam je stabljike dovoljno.

Shutterstock 

Iskoristite ono što vam ljeto nudi i za međuobrok odaberite najbolje - svježe grožđe. Volite li eksperimentirati, slobodno možete, no grožđe je u principu najmanje spojivo s ostalim namirnicama. Iznimka je možda čokolada s grožđicama, ali i tu treba biti oprezan jer se i u uživanju može pretjerati.