Kivi ima brojne dobrobiti, ne samo za probavni sustav, već i za kožu i emocionalno blagostanje: nutricionisti to potvrđuju.
Nutricionistički tim klinike Mira + Cueto preporučuje ovo voće nakon ljeta i godišnjih odmora, jer 'blagotvorno djeluje na gastrointestinalnu razinu, smanjujući upalu u želucu povezanu s probavnim problemima i zatvorom'.
Karakterizira ga visok sadržaj topivih i netopivih vlakana. 'Dakle, ne zadržava vodu i poboljšava transport hrane kroz probavni sustav, sprječava zatvor i smanjuje upale', objašnjavaju stručnjaci, a također ima i prebiotičko djelovanje koje jača crijevnu floru.
Jedno je od najboljih voćki za jesti nakon ljeta. Jesti kivi uvijek je dobra ideja, ali još više nakon blagdana i u ranu jesen. Zato Mira + Cueto početkom jeseni čak savjetuje konzumaciju ovog voća dva puta dnevno.
Evo nekoliko razloga za to, uz njegove prednosti u smanjenju nadutosti:
• Zasitan zahvaljujući visokom udjelu vlakana, 'koja pomažu u kontroli razine kolesterola, koja je ponekad visoka zbog ljetnih ekscesa.'
• Sprječava i ublažava zatvor. Riječ je o voću bogatom antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.
'Tijekom godišnjeg odmora puno smo izloženi suncu, što se prevodi u povećanje slobodnih radikala koje moramo neutralizirati kako bismo kontrolirali oksidativne procese i starenje', navode nutricionisti.
• Visok udio vitamina C (viši nego u agrumima) i drugih vitamina koji pojačavaju njegova antiinfektivna svojstva čine ga voćem koje jača imunološki sustav i pomaže u prevenciji virusnih infekcija.
Dobrobiti kivija za naše emocije
Kivi dokazano poboljšava naše emocionalno stanje jer, između ostalog, sadrži melatonin. Stručnjakinja za spavanje Theresa Schnorback rangirala je najbolje namirnice za bolji san, a kivi je stavila na drugo mjesto, posebno ako se jede sat vremena prije spavanja i redovito svake večeri mjesec dana.
Nekoliko je stručnjaka povezalo nedostatak vitamina C s mentalnim i fizičkim umorom. Zato visok sadržaj vitamina C u kiviju pomaže u obnavljanju energije.
Kad ga konzumirati?
Bilo kad! Međutim, ako se želite usredotočiti na njegove dobrobiti za crijeva, idealno ga je jesti za doručak. Osim toga, kivi 'ujutro pomaže u jačanju imunološkog sustava i pokriva potrebe za antioksidansima tijekom dana',a prema savjetima Mira + Cueto možete ga jesti prije ili poslije jela.
U slučaju otežane probave treba ga uzimati prije ili poslije proteinskog obroka, jer olakšava probavu proteina, povećava njihovu apsorpciju i smanjuje osjećaj težine koji se može povezati s visokoproteinskom prehranom, prenosi Stil.