Zdravlje bi nam uvijek trebalo biti prioritet, a da je zdrava prehrana, uz dovoljno kretanja, izbjegavanje stresa i dovoljno kvalitetnog sna, jedan od stupova dobrog zdravlja odavno je poznato.
Francuska biokemičarka Jessie Inchauspe na društvenim mrežama objavila je video u kojem se poziva na istraživanje u kojem su sudjelovali ljudi koji imaju dijabetes tipa 2, a koje se odnosi na redoslijed konzumiranja hrane.
U ovom su istraživanju ispitanici bili podijeljeni u 2 grupe. Obje su grupe dobivale istu hranu (povrće, proteine i ugljikohidrate), ali su ih jeli različitim redoslijedom. Naime, znanstvenici su htjeli provjeriti kako će redoslijed kojim ispitanici jedu namirnice utjecati na promjenu glukoze i inzulina kod pretilih osoba koje uz to imaju i dijabetes tipa 2.
Prva je grupa obrok započinjala s povrćem poput brokule ili zelene salate s rajčicom, zatim su jeli pileća prsa i na kraju ugljikohidrate, a druga je jela redoslijedom koji su sam izabrali.
Rezultati su pokazali da je kod prve grupe ispitanika nagli porast glukoze smanjen za čak 73 posto. To je pokazalo da je izuzetno važno što prvo unosimo u svoje tijelo.
‘Za razliku od tradicionalnih savjeta za prehranu kod dijabetesa, koji se uglavnom fokusiraju na ograničavanje količine i vrste hrane, ova pilot studija sugerira da se poboljšanje razine šećera u krvi može bolje postići pravilnim rasporedom unosa ugljikohidrata tijekom obroka’, kažu istraživači u studiji.