Evo što o prehrani Novaka Đokovića kažu stručnjaci: Ovo želite znati prije nego što isprobate njegov rigorozan režim

Neke od prednosti ovakve prehrane u koje se tenisač kune ipak nisu medicinski dokazane.

Instagram

Srpski tenisač Novak Đoković u intervjuima često spominje svoj poseban režim prehrane koji se bazira na namirnicama biljnog podrijetla i lako probavljivoj hrani.

'Dan počinjem s toplom vodom i limunom da bih pomogao svom tijelu u procesu detoksikacije. A onda pijem sok od celera na prazan želudac. Jedem puno voća u prvom djelu dana. Jedem puno salata. Preferiram prehranu na biljnoj bazi i ne volim jesti hranu koja zahtjeva puno energije za probavu. Nastavljam s laganom hranom kao što su krumpir, batat, kvinoja, proso, divlja riža', rekao je Novak u emisiji 'In Depth With Graham Bensinger' prije nekoliko godina.

U nastavku donosimo stavove liječnika i nutricionista o prehrani poput Đokovićeve.

Instagram 

Početak dana s toplom vodom i limunom

Prema nekim nutricionistima, konzumacija toplih napitaka s limunom može imati koristi. Limun je bogat vitaminom C, a u kombinaciji s toplom vodom može pomoći u hidrataciji i probavi. Međutim, postoje ograničeni dokazi da ova praksa specifično pomaže u detoksikaciji tijela. Detoksikacija u ovom kontekstu obično označava procese koje tijelo prirodno obavlja s pomoću jetre i bubrega. Preporuka za pijenje toplih napitaka može biti više povezana s udobnošću i hidratacijom nego sa stvarnom detoksikacijom, navodi Harvard Health Publishing.

Sok od celera

Sok od celera postao je popularan zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi, uključujući poboljšanje hidratacije te bogatstvo vitamina i minerala. Istraživanja sugeriraju da može pomoći u poboljšanju probave i smanjenju upala, ali tvrdnje o njegovom detoksikacijskom učinku nisu u potpunosti dokazane, objavljeno je na stranicama klinike Mayo Clinic.

Instagram 

Visok unos voća

Voće je bogato vlaknima, vitaminima i mineralima. Konzumaciju voća u prvom dijelu dana može pomoći u održavanju energije i poboljšanju nutritivnog unosa. Nutricionisti često savjetuju uključivanje raznovrsnog voća u prehranu za poboljšanje zdravlja, ali specifična praksa konzumacije isključivo voća u prvom dijelu dana nije nužno superiorna u odnosu na sve druge oblike prehrane, prema studiji organizacije American Heart Association.

Biljna prehrana

Prehrana na biljnoj bazi, koja uključuje voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke, često se povezuje sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2 i rak. Ova vrsta prehrane može poboljšati opće zdravlje i energiju, ali je važno zadovoljiti sve nutritivni zahtjeve kroz konzumaciju raznolikih namirnica, prema Academy of Nutrition and Dietetics.

Novakov način prehrane, koji se fokusira na voću, povrću i laganim obrocima, može imati svoje prednosti u održavanju energije i općem zdravlju, ali je važno napomenuti da se učinkovitost takvih praksi može razlikovati od osobe do osobe, piše Stil.