Ovu hranu bi žene iznad 50 trebale izbjegavati: Puna je masti i kolesterola, povećava opasnost od debljanja i dijabetesa

Žene starije od 50 godina trebale bi pripaziti na prehranu, zbog većeg rizika od debljanja i razvoja dijabetesa.

Shutterstock

Prehrana bogata mastima, posebno zasićenim i transmasnoćama, može dovesti do debljanja, inzulinske rezistencije i povišene razine šećera u krvi, što povećava rizik od dijabetesa tipa 2.

Prema pisanju portala She Finds, osobe starije od 50 godina, posebice žene, trebale bi smanjiti unos namirnica koje su bogate masnoćama kako bi smanjile rizik od dijabetesa. Stručnjaci su izdvojili nekoliko vrsta hrane koje treba izbjegavati.

Crveno meso

Crveno meso sadrži visoke razine zasićenih masnoća koje doprinose upalama i otpornosti na inzulin. Poznato je da su upala i inzulinska rezistencija dva ključna čimbenika u razvoju dijabetesa tipa 2.

Shutterstock 

Dijetetičar Jordan Antony kaže: 'Postoje dva glavna problema s crvenim mesom koji ga čine lošim izborom za osobe s dijabetesom. Prvo, ima visok sadržaj kolesterola i zasićenih masti, što može dovesti do kardiovaskularnih problema i otežati liječenje dijabetesa. Drugo, meso je teško probavljivo, što može usporiti učinak inzulina na šećer u krvi.'

Pomfrit

Prženi krumpirići svoju hrskavu površinu i meku unutrašnjost dobivaju prženjem u uljima bogatim zasićenim i transmasnoćama. Redovita konzumacija hrane pržene u ovim uljima može povećati razinu kolesterola i izazvati upalu.

Shutterstock 

'Pomfrit i krafne također sadrže nezdrave trans i zasićene masti koje su loše za vaše zdravlje. Ove proupalne masti povećavaju potrebu za inzulinom ili smanjuju lučenje inzulina, što smanjuje osjetljivost na inzulin i povećava rizik od dijabetesa tipa 2,' objasnio je dr. Michael Lahey za She Finds.

Kokosovo ulje

Iako se kokosovo ulje među potrošačima smatra zdravom hranom, važno je biti svjestan njegovog visokog udjela zasićenih masti. Koristi se u kuhanju i pečenju, a visoke razine zasićenih masnoća mogu povisiti kolesterol i izazvati inzulinsku rezistenciju.

Shutterstock 

Dijetetičarka Veronica Rose objašnjava: 'Kokosovo ulje sadrži oko 90% zasićenih masti, čak više od margarina. Ova vrsta masti podiže razinu LDL (lošeg) kolesterola, što povećava rizik od srčanih bolesti i inzulinske rezistencije. Kod žena starijih od 50 godina, koje već imaju povećani rizik od dijabetesa tipa 2, prekomjerni unos zasićenih masti može dodatno smanjiti osjetljivost na inzulin i uzrokovati skokove šećera u krvi.'

Sladoled

Sladoled je mnogima omiljena poslastica, ali ako se konzumira u velikim količinama, može povećati rizik od dijabetesa tipa 2 zbog visokog udjela šećera.

Shutterstock 

'Iako popularan, sladoled ima visok udio zasićenih masti i dodanih šećera, što može dovesti do brzog debljanja i visoke razine šećera u krvi. Umjesto toga, odaberite opcije s manje masnoće poput smrznutog jogurta', objašnjava nutricionistica Joanna Angmen.

Punomasni mliječni proizvodi

Punomasni mliječni proizvodi, poput punomasnog mlijeka, sira i maslaca, sadrže zasićene masti koje mogu povisiti razinu LDL kolesterola.

Shutterstock 

Lahey objašnjava: 'Stvarno loše vrste masti, poput zasićene masti, nalaze se u proizvodima poput punomasnog mlijeka, sira i maslaca. Te masti povećavaju razinu LDL kolesterola, uzrokuju upalu i smanjuju osjetljivost na inzulin, što povećava rizik od dijabetesa.'

Prerađeno meso

Kao posljednju namirnicu stručnjaci izdvajaju mesne prerađevine. Prerađene vrste mesa, poput slanine i kobasica, bogate su masnoćama i sadrže brojne štetne sastojke poput konzervansa i aditiva, prenosi Zadovoljna.rs.

Shutterstock 

'Kobasice, slanina ili šunka sadrže zasićene masti, a većina prerađevina sadrži konzervanse. Oni ne samo da oštećuju toleranciju na glukozu nego i pojačavaju upalu, što dodatno povećava rizik od bolesti', zaključuje Lahey.