5 namirnica koje uništavaju jetru više nego alkohol: Svakodnevno ih unosimo, a razaraju ovaj važan organ

Mnogi vjeruju da je glavni krivac za oštećenje jetre alkohol, ali postoje namirnice koje mnogi često unose, a još više štete jetri.

Shutterstock

Kad se spomene oštećenje jetre, svi prvo pomisle na alkohol. Međutim, to je samo jedan od uzroka. Veliki faktor rizika za ovaj iznimno važan organ u našem tijelu su brojne loše navike - od pretilosti i prekomjernog unosa šećera, do problema uzrokovanih prekomjernom količinom vitamina A.

Jetra je vitalni organ koji obavlja više od 500 tjelesnih funkcija, uključujući filtriranje krvi i detoksikaciju organizma. Stručnjaci izdvajaju pet loših stvari koje ga doslovno uništavaju.

Šteta od prekomjerne konzumacije šećera

Previše šećera može uzrokovati nakupljanje masti u jetri, što može uzrokovati bolest jetre. Istraživanja pokazuju da šećer može biti štetan za jetru čak i ako nemate višak kilograma.

Profimedia 

Višak kilograma i masna jetra

Pretilost, osobito kod osoba srednje dobi ili bolesnika s dijabetesom, može dovesti do nakupljanja dodatne masnoće u jetri, što može dovesti do ciroze jetre.

Problemi s vitaminom A

Iako je vitamin A neophodan za tijelo, uzimanje prekomjernih doza putem dodataka prehrani može uzrokovati probleme s jetrom. Stručnjaci preporučuju unos vitamina A konzumacijom svježeg voća i povrća.

Shutterstock 

Šteta od paracetamola

Pretjerana uporaba paracetamola može negativno utjecati na jetru. Važno je pažljivo slijediti upute za doziranje kako biste izbjegli potencijalne nuspojave.

Opasne trans masti

Unos trans-masti treba svesti na najmanju moguću mjeru jer one povećavaju razinu 'lošeg' kolesterola i stvaraju rizik od koronarne bolesti srca. Prehrana bogata transmastima može biti štetna za zdravlje jetre, piše portal Srećna.