Supernamirnica pomaže u mršavljenju, regulira šećer i smanjuje kolesterol: Jennifer Aniston je priprema ovako

Ova cjelovita žitarica odlična je za probavu i ima brojne zdravstvene benefite, a obožava je i slavna Jennifer Aniston.

Shutterstock

Ako dosad niste čuli za njega bulgur će vam možda zvučati kao nešto vrlo egzotično, no radi se o cjelovitoj žitarici koja se konzumira već tisućama godina i iznimno je zdrava.

Bulgur je zapravo napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica koja je dio mnogih tradicionalnih istočnjačkih kuhinja. Jede se kao sastojak brojnih salata, kao prilog mesu ili ribi, a može poslužiti i kao samostalan obrok.

Shutterstock 

Zdravstvene prednosti bulgura

Kao i sve cjelovite žitarice, bulgur je bogat prehrambenim vlaknima što znači da poboljšava probavu, a pomaže i kod zatvora, zdrav je za crijeva, pozitivno utječe na smanjenje kolesterola i regulaciju šećera u krvi. Osim toga pun je vitamina i minerala te sadrži vrlo malo masnoća i niskokalorična je, što znači da će biti prikladna i za one koji bi voljeli izgubiti pokoji kilogram.

Sto grama bulgura ima 342 kalorije, od čega je 76 posto ugljikohidrada, 12,3 posto proteina i samo 1,3 posto masti, a često se u receptima koristi kao zamjena za rižu. Osim što će, zamijenite li u vašim obrocima bijelu rižu cjelovitim žitaricama, vaša probava, ali i linija brzo pokazati promjenu, samo jedna šalica bulgura (91) će, prema pisanju Healthlinea, pokriti gotovo 30 posto vaše dnevne potrebe za vlaknima.

Shutterstock 

Kako vlakna usporavaju apsorbciju glukoze u krv tako stabiliziraju razinu šećera u krvi, a istovremeno će vas duže držati sitima što će spriječiti napadaje gladi za one koji su na dijetama.

Bulgur ćete lako uvrstiti na svoj jelovnik budući da se može pripremati na bezbroj načina. Budući da se radi o ranije termički obrađenoj namirnici skraćuje se vrijeme kuhanja, koje ovisno o vrsti, traje između 5 i 20 minuta.

Možete ga koristiti u gotovo svim receptima u kojima se koristi riža, jesti ga u salati s povrćem, njime puniti tikvice ili patlidžanom, a umjesto riže ga možetedodatiu prirpremi sarme ili punjene paprike. Kombinirate li ga s voćem, medom i orašastim plodovima, dobit ćete ukusan istočnjački desert.

Salata s bulgurom Jennifer Aniston

Bulgur vole i brojne slavne osobe, a posebno je poznata salata koju je glumica Jennifer Aniston svakodnevno donosila na snimanje 'Prijatelja'. U nastavku vam donosimo recept.

Shutterstock 

Sastojci:

  • 1 šalica bulgura
  • 2 narezana krastavca
  • 1 konzerva graha (isprati i posušiti)
  • 1 crveni luk (sitno narezan)
  • 2 čajne žličice peršina
  • 1 čajna žličica svježe mente
  • pola šalice feta sira i
  • pola šalice oljuštenih pistacija

Priprema:

Dvije šalice vode pustiti da zavriju. Nakon što voda zavrije, dodati bulgur i smanjiti vatru. Posudu pokriti i pustiti da se bulgur kuha 20-ak minuta ili dok ne ponestane vode. Promiješati svakih pet minuta.

Nakon što je skuhan, bulgur ostaviti da se hladi 20 minuta na sobnoj temperaturi. U velikoj zdjeli pomiješati krastavce, grah, pistacije, luk, peršin, mentu i sir te dodati bulgur. Sve sastojke dobro promiješati. Poslužiti odmah, a ostatak spremiti u hladnjak.