Doktorica upozorila na namirnice koje dižu šećer u nebesa: Jedna je jako zdrava, ali ključno je kako se priprema

Kontrola razine šećera u krvi neophodna je za očuvanje zdravlja, posebno za osobe s dijabetesom ili za one koji imaju predispozicije za ovu bolest.

Shutterstock

Kad govorimo o šećeru mnogi prvo pomisle na slatkiše i kolače, no liječnici i stručnjaci za prehranu upozoravaju na mnoge druge namirnice koje također uzrokuju nagle skokove šećera u krvi.

Na koje još namirnice trebate obratiti pozornost i konzumirati ih opreznije otkrila je endokrinologinja i nutricionistic Armine Afonina.

Slatko nije jedini krivac

Slatkiši nisu jedine namirnice s visokim glikemijskim indeksom koje utječu na razinu glukoze u krvi, a Afonina kao primjer navodi kruh i peciva od pšeničnog brašna, bijelu rižu i pire krumpir.

Shutterstock 

Takve ugljikohidrate tijelo brzo probavlja što uzrokuje naglit poras šećera, a ubrzo zatim brzi pad. Nakon toga se ponovo javlja osjećaj gladi, ali i umor.

Problem s ovim namirnicama je da imaju visok glikemijski indeks i brzo oslobađaju glukozu pa ih je bolje zamijeniti onima s niskim glikemijskim indeksom jer one glukozu oslobađaju sporije što znači da će nam pružiti stabilniju razinu energije i bolju kontrolu šećera u krvi.

Suho voće i povrće koje podiže šećer u krvi

Voće i povrće se redovito nalazi na listama najzdravijih namirnica, no tu je potrebno obratiti pozornost na to koju vrstu konzumiramo i kako je pripremljena.

Shutterstock 

Afonina preporučuje umjerenu konzumaciju suhog voća jer ono može imati koncentriraniji sadržaj šećera što će doprinijeti porastu glukoze.

Trebali biste ga kombinirati s namirnicama bogatim vlaknima i proteinima da bi ublažili utjecaj na šećer u krvi.

Utjecaj pripreme hrane na glikemijski indeks

Način pripreme hrane može značajno promijeniti njen glikemijski indeks, ističe Afonina. Na primjer, pire krumpir ima viši glikemijski indeks od pečenog krumpira, a kuhana bijela riža brže izaziva skok šećera u krvi od smeđe riže koja sadrži više vlakana i složenih ugljikohidrata. Vlakna će usporiti apsorpciju šećera i tako smanjiti glikemijsko opterećenje obroka.

Shutterstock 

Uravnotežena prehrana i tjelesna aktivnost

Nutricionistica preporučuje uravnoteženu prehranu koja uključuje raznovrsne izvore proteina, zdravih masti i ugljikohidrata s niskim glikemijskim indeksom.

Umjerena tjelesna aktivnost može pomoći u stabilizaciji razina šećera u krvi, smanjenju tjelesne težine i smanjenju rizika od dijabetesa, piše Index.