Zdravlje bi nam uvijek trebalo biti prioritet, a da je zdrava prehrana, uz dovoljno kretanja, izbjegavanje stresa i dovoljno kvalitetnog sna, jedan od stupova dobrog zdravlja odavno je poznato.

Francuska biokemičarka Jessie Inchauspe na društvenim mrežama objavila je video u kojem se poziva na istraživanje u kojem su sudjelovali ljudi koji imaju dijabetes tipa 2, a koje se odnosi na redoslijed konzumiranja hrane.

Hrana.jpg
Shutterstock 

U ovom su istraživanju ispitanici bili podijeljeni u 2 grupe. Obje su grupe dobivale istu hranu (povrće, proteine i ugljikohidrate), ali su ih jeli različitim redoslijedom. Naime, znanstvenici su htjeli provjeriti kako će redoslijed kojim ispitanici jedu namirnice utjecati na promjenu glukoze i inzulina kod pretilih osoba koje uz to imaju i dijabetes tipa 2.

Prva je grupa obrok započinjala s povrćem poput brokule ili zelene salate s rajčicom, zatim su jeli pileća prsa i na kraju ugljikohidrate, a druga je jela redoslijedom koji su sam izabrali.

Piletina s povrćem
Shutterstock 

Rezultati su pokazali da je kod prve grupe ispitanika nagli porast glukoze smanjen za čak 73 posto. To je pokazalo da je izuzetno važno što prvo unosimo u svoje tijelo.

‘Za razliku od tradicionalnih savjeta za prehranu kod dijabetesa, koji se uglavnom fokusiraju na ograničavanje količine i vrste hrane, ova pilot studija sugerira da se poboljšanje razine šećera u krvi može bolje postići pravilnim rasporedom unosa ugljikohidrata tijekom obroka’, kažu istraživači u studiji.