Omiljena namirnica smrt je za krvne žile: Povećava kolesterol, izaziva dijabetes i nabija kilograme

Postoje namirnice koje svi volimo jesti, no jako su loše za naše zdravlje.

Shutterstock

Liječnici i nutricionisti neprestano naglašavaju važnost zdrave prehrane koja nam itekako pomaže da cijeli naš organizam ostane zdrav i funkcionalan, a isto vrijedi i u obrnutom slučaju- nezdrava hrana nam itekako može narušiti opće zdravlje.

Iako često razmišljamo o probavi i zdravlju crijeva, često zanemarujemo važnost krvožilnog sustava koji je iznimno bitan jer po našem tijelu raznosi hranu i kisik, a problemi s krvnim žilama mogu nas dovesti u životnu opasnost.

Koja je hrana najopasnija za krvne žile?

Gastroenterolozi ističu da je posebno važno ograničiti konzumaciju kobasica i ostalih dimljenih proizvoda.

Shutterstock 

Osim toga, na krvne žile negativno utječu peciva, bomboni, kolači, muffini, kečap, umak i razne grickalice. Takva hrana je puna soli, konzervansa, šećera i raznih aditiva. U njima često ima i hidrogeniranih ulja i margaina, a te jefitne zamjene za maslac pri zagrijavanju oslobađaju kancerogene tvari koje unosimo u tijelo.

Opasne su i transmasti koje tijelo ne apsorbira, nego se talože u vezivnom tkivu i odlaze u potkožno masno tkivo. To otežava proizvodnju inzulina, utječe na stvaranje plakova u krvnim žilama i povećava rizik od srčanih bolesti.

Shutterstock 

Trasmasti povećavaju razinu kolesterola te izazivaju inzulinsku rezistenciju i dijabetes, a također utječu i na povećanje tjelesne težine što opterećuje sve organe.

Koje namirnice su najbolje za zdravlje?

Najbolji izbor za zdravu prehranu su namirnice bogate hranjivim tvarima koje hrane biom poput voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, sjemenki i mahunarki.

Shutterstock 

Te namirnice sadrže vlakna i polifenole koji hrane dobre bakterije. Za crijeva je odlična i fermentirana hrana poput kefira, kiselog kupusa i kimchija jer je bogata probioticima, piše Index.