Medicinski džem protiv zatvora: Ispraznit će vam crijeva skoro momentalno, probavni sistem proradit će kao sat

Medicinski džem za brzo pražnjenje crijeva spas je kod teških oblika zatvora.

Shutterstock

Ako vas je ikad mučio zatvor, znate koliko to teško može biti, a prema statistikama svaka deseta osoba pati od problema s neredovitim pražnjenjem crijeva.

Često čujemo da su crijeva ‘drugi mozak’ što dovoljno govori o njihovoj važnosti za ukupno zdravlje organizma. Zdravoj probavi i pravilnom funkcioniranju crijeva puno pridonosi način prehrane pa tako znamo da neke namirnice dovode do zatvora i ‘lijenih crijeva’, dok nam druge pomažu da se oslobodimo tog tereta i da reguliramo probavu.

Shutterstock 

Kad je riječ o namirnicama koje pomažu pri rješavanju zatvora, na samom vrhu popisa nalaze se suhe šljive. Sadrže koncentrirani sorbitol i vlakna, što im daje veći laksativni učinak od svježih šljiva. Sorbitol je vrsta šećernog alkohola koju mogu konzumirati dijabetičari jer ne zahtijeva lučenje inzulina. U crijevima se vrlo sporo prerađuje i do debelog crijeva stiže uglavnom poluprerađen, što dovodi do mekše stolice, piše Atma.

Shutterstock 

Upravo su suhe šljive glavna zvijezda mješavine koju je razvila Kanadska veteranaska bolnica u Quebecu, a koja pomaže pri brzom rješavanju zatvora. Pacijenti sa zatvorom jeli su u prosjeku jednu veliku žlicu ovog džema dnevno, što im je povećalo učestalost pražnjenja crijeva i smanjilo potrebu za laksativima u usporedbi s onima koji nisu jeli džem.

Kako se priprema laksativni džem

Sastojci: 150 g datulja (1 šalica), 150 g suhih šljiva (1 šalica), 1,5 šalica prokuhane vode (manje za gušći džem)

Shutterstock 

Priprema: Datulje i suhe šljive narežite na komadiće. Stavite ih u kipuću vodu i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Dobivena količina bi trebala biti za 20 porcija po 1 žlicu. Ovaj džem je pogodan za sve uzraste.

Možete ga jesti samog, mazati na kruh, dodati u jogurt, pahuljice...