Kolesterol je tvar koja je potrebna našem tijelu za izgradnju stanica i proizvodnju vitamina i drugih hormona, prema American Heart Association (AHA). Vaše tijelo proizvodi sav kolesterol koji mu je potreban u jetri, no kolesterol možete unijeti i putem hrane koju jedete. Ovo su najvažnije razlike između dobrog i lošeg kolesterola i načini kako ih spriječiti.
Prehrambeni izvori kolesterola prvenstveno su životinjski proizvodi i uključuju:
• meso
• punomasni mliječni proizvodi
• perad
Ove namirnice sadrže kolesterol, ali imaju i visok postotak zasićenih i transmasti i potiču jetru da proizvodi više kolesterola. Druge namirnice, poput palminog ulja, ulja palminih koštica i kokosovog ulja, sadrže zasićene masti koje mogu povisiti takozvani 'loš' kolesterol.
'Za neke ljude ove su namirnice glavni izvor povišenog kolesterola u krvi. Budući da je tipična zapadnjačka prehrana krcata ovom hranom, porast razine kolesterola doveo je do epidemije zdravstvenih problema povezanih s visokim kolesterolom', kaže Trejo Gutierrez, kardiolog na klinici Maillot u Jacksonvilleu, Florida.
Iako neki stručnjaci osporavaju izravnu vezu između visokih razina kolesterola u krvi i kardiovaskularnih bolesti, velike organizacije poput Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv (NHLBI) tvrde da visoke razine kolesterola u krvi igraju značajnu ulogu u razvoju stanja kao što je ateroskleroza. , bolest karotidne arterije, bolest koronarne arterije, srčani udar, moždani udar, bolest periferne arterije i iznenadni srčani zastoj.
Kako različite vrste kolesterola utječu na vaše tijelo?
HDL kolesterol označen je kao 'dobar' kolesterol jer uklanja dio LDL kolesterola iz arterija i prenosi ga u jetru, gdje se može razgraditi i ukloniti iz tijela, prema American Heart Association.
LDL se naziva 'lošim' kolesterolom jer kada ga ima previše u krvi (više nego što dobri čistači HDL-a mogu pokupiti i odnijeti), on se na kraju može nakupiti kao plak na zidovima vaših arterija. Ova bolest se naziva ateroskleroza. S vremenom to sužava arterije i povećava rizik od srčanog udara, moždanog udara i bolesti perifernih arterija.
Visoki trigliceridi (najčešća vrsta masti u vašem tijelu) također mogu dovesti do masnih naslaga u arterijama i povećati rizik od srčanog i moždanog udara, ako se kombiniraju s visokim LDL ili niskim HDL kolesterolom.
Simptomi visokog kolesterola
Većina ljudi neće znati da imaju visok kolesterol osim ako ne naprave krvni test za provjeru razine kolesterola. To je zato što nije uobičajeno imati simptome osim ako imate vrlo visok kolesterol.
Simptomi uključujumasne izbočine na koži, najčešće na laktovima, zapešćima, rukama, stopalima ili stražnjici, te sivkasto-bijele kolutove oko rožnice očiju. Ovi se simptomi obično javljaju kod osoba čija obitelj ima visok kolesterol. Iako je kod pretilih osoba češći visok kolesterol, mogu ga imati i mršave osobe.
Nasljedni faktor
Stanje koje se naziva obiteljska hiperkolesterolemija (FH) može neke ljude učiniti genetski predisponiranim za visoke razine lošeg kolesterola.
Postoje dvije vrste FH: heterozigotna, u kojoj osoba nasljeđuje abnormalni gen od samo jednog roditelja; i homozigotne, u kojima osoba ima dvije kopije abnormalnog gena, po jednu od svakog roditelja. Homozigotna FH je i rjeđa i opasnija.
Oko 1 od 200 odraslih osoba ima FH genetsku mutaciju, prema American Heart Association. Ako se ne liječe, te osobe imaju 20 puta veći rizik od razvoja bolesti srca. Ako imate roditelja, brata ili sestru ili dijete koje ima FH ili je imalo srčani udar rano u životu, preporučuje se da se testirate na to stanje.
Pušenje
Iako pušenje ne uzrokuje izravno visok kolesterol, ono samo po sebi predstavlja glavni dokazani rizik za srčane bolesti i moždani udar. Taj se rizik povećava ako također imate visoke razine LDL kolesterola. Jedan od razloga je taj što pušenje snižava razine HDL-a, smanjujući ili eliminirajući zaštitni učinak HDL-a.
Istraživanje objavljeno u časopisu Biomarker Research pokazalo je da se razina HDL-a povećava gotovo odmah nakon što osoba prestane pušiti.
Prehrana
Kada je riječ o tome što jedete, najbolji način za snižavanje kolesterola je smanjenje unosa zasićenih masnoća i transmasnoća, prema Američkom udruženju za srce, koje preporučuje ograničavanje zasićenih masnoća na manje od 6 posto dnevnih kalorija i smanjenje količinu trans masti koju pojedete. To znači smanjiti unos crvenog mesa, tropskih ulja, pržene hrane i punomasnih mliječnih proizvoda.
Umjesto toga, odlučite se za nemasne ili nemasne mliječne proizvode, voće, povrće, cjelovite žitarice, perad, ribu, orašaste plodove i netropska biljna ulja. Zdravija ulja za kuhanje uključuju ulja uljane repice, kukuruza, masline, kikirikija, šafranike, soje, suncokreta, biljna i druga specijalizirana ulja.
Dob
Kako starimo, naš se metabolizam mijenja, a naša jetra ne uklanja toliko LDL kolesterola kao što je to činila kad smo bili mlađi. Zbog toga biste mogli biti izloženi većem riziku od visokog kolesterola kako starite. Visoki kolesterol se najčešće dijagnosticira u dobnoj skupini od 40 do 59 godina.
Spol
Istraživanje objavljeno u časopisu AHA Circulation 2019. pokazalo je da muškarci imaju veći rizik od visokog ukupnog kolesterola nego žene. To se može dogoditi jer muškarci prijavljuju viši prosječni unos kolesterola od žena.
Rizik od visokog kolesterola kod žena se povećava nakon menopauze. Tijekom menopauze, hormoni koji mogu štititi od visokog kolesterola u krvi opadaju, što dovodi do viših razina LDL kolesterola i nižih razina HDL kolesterola.
Iako vam liječnik može preporučiti terapiju lijekovima, važno je promijeniti i način života:
• okrenuti se zdravom načinu prehrane
• vježbanje
• prestati pušiti
• stavite pod kontrolu visoki krvni tlak
Također je važno napomenuti da se ove promjene načina života ne smiju zanemariti samo zato što uzimate lijekove.