Bamija je izuzetno zdrava biljka koja se uzgaja u Africi, dijelovima SAD-a, Indiji, Brazilu, a u susjednoj nam Bosni i Hercegovini neizostavan je dio Begove čorbe, no kod nas je često nepravedno zapostavljena u kulinarstvu.
Izgledom podsjeća na papriku, a može se konzumirati svježa, sušena, konzervirana ili kuhana. Možete je pirjati ili peći.
Ova biljka izuzetno je bogata mineralima poput magnezija, kalcija i kalija, a sadrži i vlakna te vitamine A, B6, B9, C i K1. Sadrži antioksidanse i proteine. Nema masti, a jedna šalica bamije sadrži oko 33 kalorije.
Bamija ima brojne zdravstvene prednosti, piše stranica Alternativa za vas.
Pomaže protiv dijabetesa
Istraživanja provedena na miševima pokazala su da konzumacija bamije pomaže u snižavanju razine šećera u krvi. Znanstvenici sugeriraju da bamija smanjuje apsorpciju šećera u probavnom traktu što dovodi do stabilnije razine šećera u krvi.
Snižava razinu kolesterola
Bamija sadrži gustu želatinastu tvar zvanu sluz, koja se može vezati za kolesterol tijekom probave, uzrokujući njegovo izlučivanje sa stolicom umjesto da se apsorbira u vašem tijelu, pisao je Jutarnji list.
Pomaže pri mršavljenju
Neka istraživanja pokazuje da bamija može pomoći i u brzom skidanju kilograma, a može se naći na jelovniku raznih redukcijskih dijeta.
Međunarodno istraživanje provedeno 2016. otkrilo je da vlakna u bamiji pospješuju apsorpciju hrane u velikom crijevu, potiču peristaltiku i sprečavaju konstipaciju. Vlakna također pomažu u dužem osjećaju sitosti.