Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREPLANULOST JE OPET IN Sunčanje je najzdravije ujutro

Osim kozmetičke industrije, koja sve više proizvoda označava prirodnim, zapravo nije problem napraviti kreme, meleme, pilinge... kod kuće. I to od sastojaka koje ima svako kućanstvo, a sadnice ljekovitog bilja mnogima su u loncima na balkonu zamijenile cvijeće

 Izvor: Profimedia

S toplijim danima sve je manje odjeće na nama, pa je  itekako bitno da koža izgleda lijepo i njegovano. Jedna od većih briga tih dana su stopala, mjesecima skrivena u čarapama i zatvorenim cipelama, pa ima i zadebljane kože i neuređenih noktiju. Uz malo truda i vremena, a sigurno i manje potrošenog novca, svatko može doma urediti stopala. Za to treba kadica, obična kuhinjska morska sol, eterično ulje, hidratantna krema, rašpica ili kamen za pete i škarice za rezanje noktiju.

 Izvor: Profimedia

Vlasnica zagrebačkog Sensa centra zdravlja i ljepote, Olivia Vrbanek, dala je nekoliko vrijednih savjeta kako bez većih problema pripremiti stopala za ljeto. Tako, među ostalim,  preporuča eterično ulje čajevca i lavande, zbog njegova antivirusnog i antibakterijskog djelovanja. No, dobro je svako eterično ulje, ovisno o mirisu kojeg netko voli. Stopala treba držati u toploj kupki do 20 minuta, potom napraviti piling, a zatim rašpom skinuti zadebljanu kožu. Nakon toga, potrebna je dobra hidratantna krema, da vrati koži mekoću. Prije lakiranja, nokat treba odmastiti alkoholom, inače se lak neće dobro primiti.

No, jednaku njegu traži i tijelo. Poznato je da je za zdravu i lijepu kožu ponajprije bitna zdrava prehrana, sve ostalo je nadogradnja. Posljednjih je godina pravi procvat doživjela kozmetička industrija koja sve više svojih proizvoda označava prirodnim.

Kako se sve više žena vraća prirodnim preparatima, mnoge se odvažuju i same doma rade kreme, meleme, macerate, pilinge... od bilja čija su ljekovita svojstva poznata stoljećima. Hladno prešana maslinova ulja ima svako kućanstvo, kao i sol, šećer, a smilje, lavanda i gospina trava danas se može kupiti u sadnicama na tržnici i posaditi doma u loncu. Tako da, osim sirovine za kozmetički pripravak, imate dom ispunjen miomirisima.  

Da su prirodni preparati najbolje rješenje za kožu, smatra i Olivia Vrbanek, koja se uzda u vlastita iskustva, ali i ona svojih klijentica.

 Izvor: Profimedia

'Istina je da smo danas bombardirani marketingom i da mnogi podržavaju kozmetičku industriju, ali po iskustvu mojih klijentica, pa i mom vlastitom, ono što je u trendu ne znači i da je nužno bolje', kaže.

Ovogodišnji trend, daje se naslutiti, vraća preplanulu kožu. No, sa stalnim upozorenjima o štetnosti sunčanja, pitanje je: solarij ili kreme za samotamnjenje?

'Solarij ne. Kreme za samotamnjenje su bolja opcija, ali i one sadrže neke toksične supstance, pa s dužim korištenjem postaju štetne', objašnjava i dodaje: 'Primjetila sam da se preplanulost vratila u modu. Moj je savjet boraviti na suncu umjereno, uz šešir. Nisu ni zaštitni faktori najbolje rješenje. Treba biti oprezan. Najzdravije je jutarnje sunce, ostatak se dana treba čuvati i zbog vrućina i zbog zračenja.'   

Magazin

Royals