Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Celebrity

'Nisam želio nikome nikada slomiti srce'

Autor Zdravka Giba
Autor Zdravka Giba

Glumac, plesač i pjevač John Travolta u veljači će proslaviti 65. rođendan, a prošle godine obilježena su četiri desetljeća otkako je u kina stigao filmski mjuzikl ‘Briljantin’ kojim se proslavio. I u glumačkoj karijeri i u burnom privatnom životu proživio je brojne krize, a iz njih je uvijek izlazio snažniji i samopouzdaniji

Prošlo je već više od 40 godina otkako je svijet zahvatila disko groznica i njegovih prvih nominacija za  nagrade Oscar i Zlatni globus za ulogu Tonyja Manera u ‘Groznici subotnje večeri’. Toliko je vremena prošlo i od premijere filma ‘Briljantin’, hit mjuzikla koji je Johna Travoltu vinuo među velike zvijezde. Vitki fantastični plesač i pjevač i njegova filmska partnerica Olivia Newton-John postali su idoli tinejdžera diljem svijeta. I ne samo jednoj generaciji. Pjesme iz tog filma i danas se mogu čuti u klubovima i na partyjima, njegovo snimanje stajalo je milijuna dolara, a zaradio je 400 puta više. Činilo se tada da ga ništa neće moći skinuti s trona, ali bila su to tek prva dva velika bljeska u Travoltinoj karijeri.

Glumac i plesač kao da je predodređen za stalno obnavljanje slave koja bez pravih hitova brzo blijedi. Zvjezdani status između zapaženijih projekata drže mu stalna nagađanja o navodnim homoseksualnim aferama i napadima, tragični trenuci u obiteljskom životu, dugogodišnji bračni sklad koji nisu uspjeli rasklimati brojni tračevi i istaknuta pozicija u Scijentološkoj crkvi, gdje se s Tomom Cruiseom navodno bori za naklonost šefa crkve Davida Miscavigea.  

U obitelji Travolta svjetlost reflektora nije bila strana prije nego je John Joseph došao na svijet 18. veljače 1954. godine kao najmlađe, šesto dijete. Uz tri dječaka i tri djevojčice u njihovoj kući u New Jerseyju uvijek je bilo glasno i veselo. Otac Salvatore bio je poluprofesionalni igrač američkog nogometa prije nego što je postao vlasnik radionice za popravak guma. Dok je on pozornost javnosti kratko osjetio na nogometnom terenu, njegova je supruga Helen bila glumica i pjevačica koja je snove o blistavoj karijeri ostavila ispred kućnog praga i postala učiteljica glume. Šanse da majčin talent naslijedi neko od djece bile su velike, a najmlađi sin, koji je izgradio respektabilnu karijeru, nije jedini.

Izvor: Profimedia

Bone (Kost), kako je Johnu bio nadimak dok je bio mali jer je bio dugačak i vitak, uživao je u nastupima s braćom i sestrama na pozornici koju im je u podrumu sagradio tata. Uz mamine savjete i podršku izgradio je odličnu bazu. Sestra Ellen dulje se bavila glumom, čak je se može vidjeti u dva Johnova najuspješnija filma s početka karijere - ‘Briljantinu’ i ‘Groznici subotnje večeri’, ali i Sam, Ann, Joey i Margaret bavili su se glumom.

Dok su jednom gledali Fellinijevu dramu ‘Ulica’, pitao je oca zašto je Giulietta Masina umrla. Otac mu je odgovorio: 'Umrla je od slomljenog srca'. Kada mu je otac potvrdio da se može umrijeti i kada nisi bolestan, nego samo neizmjerno tužan, to mu je promijenilo život.

'Nisam želio nikome nikada slomiti srce! To je sigurno. Očeve riječi natjerale su me na razmišljanje. Druga su djeca razmišljala o drugim stvarima, ja sam razmišljao o Giulietti Masini iz Fellinijeva filma', prisjetio se.

Bio je vrlo nestrpljivo dijete, a takav je ostao i u odrasloj dobi. Zacrtao je sebi da će se, ako do 25. godine ne ostavi trag u glumačkom poslu, početi baviti nečim drugim. I žurio je prema postavljenom cilju. Bio je prosječan učenik kojemu je želja za ostvarenjem u glumačkom svijetu neprestano odvraćala misli od školskoga gradiva. Ocjene nije uspijevao popraviti, a to mu s vremenom i nije bilo važno. Pokušavao je os­mije­hom i šarmom rješavati probleme s profeso­rima, ali neuspješno, kao što mu nije uspjelo ko­mu­nikaciju s njima podignuti na zreliju razinu.

'Bio sam klaun u školi. Glupi klaun, ne cool klaun. Vrsta luđaka koji bi učinio sve za dobru šalu', rekao je. 

Uvjeren da zna u kojem smjeru ide njegova budućnost, sa 16 godina napustio je srednju školu i zaputio se u New York. Stanovao je sa sestrom i trudio se ugrabiti kakav angažman. Svaki je početak težak pa je poput mnogih kolega na početku karijere uglavnom snimao TV reklame. Prvu je ulogu dobio u mjuziklu ‘Bye Bye Birdie’. Na neko je vrijeme otputovao u Los Angeles, ali zbog ponuđene uloge Dannyja Zuke u hit mjuziklu ‘Briljantin’ vratio se u New York, bliže kući. Deset mjeseci nakon nastupa u mjuziklu ‘Over Here!’ vratio se na Zapadnu obalu okušati sreću na velikom platnu.

Izvor: Profimedia

Trebalo je vremena da Travolta dobije doista dobru ulogu nakon povratka u Hollywood. Bile su to epizodne uloge u TV serijama, poput one studenta ozlijeđenog nakon pada s litice kojega spašavaju u seriji ‘Emergency!’. Snimajući u Meksiku horor ‘The Devil’s Rain’ dobio je knjigu ‘Dianetics’ o osnovama scijentologije i, unatoč tome što je odgojen u katoličkoj vjeri, počeo se zanimati za novu religiju. Počeo je pohađati njihove tečajeve. Tijekom jednog susreta podijelio je sa 150 studenata i učiteljem zabrinutost zbog uloge u novoj seriji ‘Welcome Back, Kotter’ jer nije bio siguran hoće li je dobiti. Učitelj je od svih zatražio da pokažu prstom prema studiju ABC-ja i pošalju telepatsku poruku 'Želimo Johna Travoltu u toj ulozi!'. Pripisali zaslugu neobjašnjivim silama ili talentu, Travolta je ulogu dobio i bila je to njegova izravna ulaznica u filmsku industriju. Otvorena vrata ne bi bila dovoljna da nije bilo Travoltine iznimne radne etike koju hvale svi koji su s njim surađivali, a izgradio ju je mnogo prije nego što je postao zvijezda. Na počecima karijere disciplinirano je radio nekoliko poslova istodobno - pakirao je vrećice u supermarketu ili nosio prtljagu - i tako plaćao račune.
Devet mjeseci vježbi na kojima je naučio plesati uz disko glazbu nije mu predstavljalo nikakav problem. Zbog uloge u ‘Groznici subotnje večeri’ smršavio je čak deset kilograma. No sve se isplatilo kada su počele stizati pohvale i priznanja u obliku nominacija. Bilo je to neko drugo vrijeme s istim obavezama i drukčijim ritmom. 

'U starim danima nismo snimali tri filma godišnje. Radili smo na jednom filmu svakih godinu i pol ili svake tri godine. Imali smo puno slobodnog vremena između dva filma pa sam išao na satove violine, slikanja, francuskog... U suprotnom bih upao u nevolje. Ali divna su sjećanja na sve filmove', govori John. 

Ubrzo nakon prvoga velikog hita dobio je  još jednu važnu ulogu u svevremenskom ‘Briljantinu’. Satovi pjevanja, plesa i glume koje je pohađao od djetinjstva isplatili su se. Obje uloge spojile su njegova tri talenta i baš su zato, uz jaku zanimljivu priču, ostavile dojam koji se ne zaboravlja.

'Ideja o ikoni vrlo je jednostavna bez obzira na to je li riječ o Marilyn Monroe ili Jamesu Deanu ili meni. Tu nije stvar u egocentričnosti, slavni smo zbog nečega po čemu nas ljudi vizualno prepoznaju. Nisam kriv što su me bijelo odijelo iz ‘Groznice subotnje večeri’ i kožna jakna iz ‘Briljantina’ učinili slavnim. Isto vrijedi i za bijelu haljinu Marliyn Monroe. To je samo dio iluzije. Volim izuzeti dio o egocentričnosti', kaže.

Izvor: Profimedia

Uloga s početka Travoltine karijere koju svakako vrijedi spomenuti jest ona Billyja u hvaljenom hororu ‘Carrie’ te ona Toda u televizijskom film ‘Dječak u plastičnom balonu’, a zanimljiva je i zbog privatnih razloga. Snimajući, zaljubio se u Dianu Hyland, svoju filmsku mamu. Obostranoj kemiji nije smetalo 18 godina razlike. Nažalost, velika ljubav naprasno je prekinuta nakon godinu dana jer veliku bitku s rakom Diana nije uspjela dobiti. Travolta je s njom bio do posljednjeg daha i teško se nosio s gubitkom nakon njezine smrti. U suočavanju s prvom velikom životnom tragedijom utjehu mu je pružala - scijentologija.

Glumačku inspiraciju Travolta crpi gledajući kako svoj posao rade kolege poput Jamesa Cagneyja, Ala Pacina, Roberta De Nira i drugih. 

'Moja mama bila je učiteljica glume i vjerovala je da je gluma pretvaranje. Uvijek sam mogao izbjeći bol koju glumac doživljava utjelovljujući svoj lik. Svjestan sam da se samo pretvaram', objasnio je Travolta.

U njegovoj je karijeri uvijek bilo trenutaka sumnji i propitkivanja, ali Travolta smatra da je postigao i više nego što je priželjkivao 70-ih godina prošlog stoljeća kao mlad glumac s velikim snovima. Odradio je više od 70 uloga i među njima ne može izdvojiti onu najdražu.

'Samo uživam u ovoj avanturi, egzistencijalist sam u tom smislu. Uloga koju trenutačno tumačim uvijek je najvažnija i najzanimljivija', ističe glumac.

Teško je danas i pokušati zamisliti ikoga drugog kao Forresta Gumpa u istoimenom filmu nakon Hanksove maestralne izvedbe, ali ta je uloga trebala biti Travoltina. Jedino je za to odbijanje priznao da je bilo velika pogreška. A odbio je mnogo toga - ‘Splash’, ‘Nebeske dane’, ‘Oficira i džentlmena’, ‘Zgodnu ženu’, ‘Chicago’, što su samo neki od filmova pisani s mišlju da će baš on tumačiti glavnu mušku ulogu. Tko zna gdje bi danas bio Richard Gere da je Travolta odlučio preuzeti poslove u hitovima koji su ga proslavili, ali glumac je čvrsto uvjeren da se sve dogodilo s razlogom. Uloga u ‘Oficiru i džentlmenu’ ponuđena mu je u nezgodno vrijeme, a on je posložio prioritete i radije otišao u pilotsku školu American Airlinesa.

'Ne znam bih li bio negdje drugdje da sam snimio sve te filmove koje sam odbio. No zadovoljan sam svojim izborom. Volim to što mogu birati likove i uloge. To mi je zanimljivije nego imati savršen put do karijere', ispričao je John.
Likovima koje odabere zato što su mu iz nekog razloga zanimljivi pristupa na pomalo kulinarski način, gradi ih poput recepta. 

'Volim dodavati naglasak, način hoda, stil, ponašanje, vokalne posebnosti... Nakon ‘Paklenog šunda’ bilo je mnogo rasprave o mojoj izvedbi. Tada je već bilo prošlo gotovo 20 godina od ‘Groznice subotnje večeri’ i pomislio sam - ok, što je sljedeće', kaže John. A bio je to doista trenutak u kojem mu je bio potreban vjetar u leđa kako bi obnovio karijeru. 

Izvor: Profimedia

Njegovi su kolege odlično profitirali uzimajući uloge pisane za njega (koje je on odbio!), no ovaj se put dogodilo suprotno. Michael Madsen, za kojeg je pisana uloga Vincenta Vege u Tarantinovu ‘Paklenom šundu’, morao je odbiti posao zbog prije dogovorenih obaveza. Vic Vega ili Mr. Blonde iz filma ‘Psi iz rezervoara’ vratili su Travoltu na zvjezdane staze nakon dugog zatišja.
Travolta je čuo za perspektivnog Tarantina i bilo mu je drago što ga želi upoznati. Družili su se sedam sati i redatelj mu je usmeno prezentirao dvije ideje. Na priču filma ‘Od sumraka do zore’ nije reagirao jer, kako kaže, nije vampirski tip, ali na drugu je ideju kliknuo.

'Mislio sam da će to biti mali art film za koji se publika neće zainteresirati. Nisam ni pomislio da će imati mainstream publiku, mislio sam da je previše jedinstven da bi dobio komercijalnu notu', priznao je.

Njegova druga nominacija u karijeri za nagradu Oscar za ulogu u ‘Paklenom šundu’ nikoga nije iznenadila. Bila je to prekretnica u svakom smislu jer je s honorara od 150.000 dolara skočio na više od 20 milijuna po ulozi, što je životni stil obitelji Travolta podignulo na višu ra­zinu. Na stolu su se nizale ponude za zanimljive projekte koji mu prije nikada nisu bili dostupni - ‘Uhvatite malog’, ‘Slomljena strijela’, ‘Čovjek bez lica’, ‘Primary Colors’, ‘Cijena pravde’… Nije ni sanjao da će igrati takve uloge, ali bio je uvjeren da može biti odličan negativac. Jako voli igrati takve uloge i planira nastaviti taj trend sve dok mu se ne ostvari želja da tumači glavnog negativca u filmu iz serijala o James Bondu. Zasad nema novosti na tom planu.

Znanstveno-fantastični film ‘Bojno polje Zemlja’ je, gledajući sve njegove filmove, najveći komercijalni neuspjeh. Produkcija vrijedna 73 milijuna dolara zaradila je samo 29 milijuna. Unatoč tome, Travolta nimalo ne žali što je odabrao raditi na njemu. 
'Bio je to trenutak za koji mogu reći da sam imao svu moć svijeta i mogao sam raditi što god sam htio', objasnio je poslije. 
Malo se glumaca može pohvaliti da su tijekom karijere glumili u filmovima koji su zaradili više od 100 ili 200 milijuna dolara. On ih može nabrojiti čak deset. Uz filmsku karijeru nekoliko je puta zabljesnuo i u pjevačkom smislu. Debitantski singl ‘Let Her In’ snimio je sa 22 godine. Pjesma je u jednom trenutku bila hit na desetom mjestu top-liste Billboard Hot 100 na kojoj se zadržala punih pet mjeseci. Album je također odlično prošao s mjestom u top 20. Nježne riječi i njegov nježan glas osvojili su publiku, no Travolti je pjevanje nekako ostalo u trećem planu, poslije glume i plesa.

Izvor: Story

S brojnim se kolegama odlično slagao na setu te su postali bliski prijatelji, a posebno su mu bile sklone kolegice. John i Olivia Newton-John zbližili su se na snimanju ‘Briljantina’ i ostali prijatelji do danas. Bilo je tu i zaljubljenosti, ali nikad nisu ništa poduzeli pa su njihovi isključivo platonski osjećaji prerasli u istinsko prijateljstvo. Sretnu se dva puta godišnje, ali razgovaraju telefonski svakih nekoliko tjedana. Kirstie Alley, s kojom je radio na filmovima iz serijala ‘Gle tko to govori’, također je priznala da je bila zaljubljena u Travoltu. Nemoguće je i danas u pogledima na zajedničkim fotografijama ne primijetiti dubinu osjećaja, barem s njezine strane. Možda najpoznatija dama iz zabavne industrije, voditeljica, producentica i glumica Oprah Winfrey, također mu je velika prijateljica. Ne čudi stoga što je Travolta osobno odvezao njezinu publiku avionom u Australiju na godišnjicu njezina planetarno popularnog showa.

Pokojnoga glumca Jamesa Gandolfinija (Tony Soprano iz serije ‘Obitelj Soprano’) poznavao je još u djetinjstvu jer je Jamesov otac kod Travoltina kupovao gume. O njemu uvijek ima samo lijepe riječi. John mu je i bio inspiracija da se počne baviti glumom, a ovaj njemu oslonac u teškim životnim trenucima.

Travolta i dugogodišnja supruga Kelly Preston izgubili su najstarijeg sina Jetta kada mu je bilo 16 godina. Jett je bio autist i imao je niz zdravstvenih problema prouzročenih Kawasaki sindromom. Tijekom božićnih blagdana u obiteljskoj kući na Bahamima prije devet godina imao je napadaj pri kojem je pao i nezgodno udario glavom. Njegova smrt shrvala je Travoltu. Gandolfini je promijenio sve planove i došao prijatelju na Floridu. Odbijao je napustiti ga sve dok ga John nije uspio uvjeriti da je dobro. 

Ljubav između Kelly i Johna planula je na setu komedije ‘Stručnjaci’. U to je vrijeme ona bila u braku s kolegom Kevinom Gageom. No kemija među njima dogodila se čim su se upoznali. 

'Sjećam se da sam je pitao kako je biti u braku. Nisam znao ništa o tome iako sam imao 37, trebalo mi je vremena da sazrim. Rekla mi je da voli biti udana. Nitko to ne govori pa sam pomislio kako bi bilo lijepo oženiti se s nekim tko voli biti u braku', objasnio je.
Vjenčali su se tri godine poslije u Parizu prema scijentološkim pravilima uz glazbu iz Johnova omiljenoga francuskog filma ‘Jedan muškarac i jedna žena’. S obzirom na to da brak nije bio valjan u SAD-u, sve su ponovili dva tjedna poslije na Floridi. Mediji ih vole isticati kao jedan od najjačih holivudskih parova iako povremeno na površinu ispliva neki skandal, a poznato je da odlaze na bračna  savjetovanja gotovo od samog početka.

Izvor: Story

Nakon što su supružnike u zajedničkom intervjuu upitali što je tajna njihova sretnog braka, Kelly i John složili su se da je tajna u kompatibilnosti i kvalitetnom promišljanju jesu li jedno za drugo prije samog vjenčanja. 

'Komunikacija je važna, ali moraš je stvoriti, ona ne nastaje sama. Mnogi olako odustaju od  braka, ali trebate se zabavljati i odlaziti na spojeve da bi potrajalo', otkrivaju tajnu.

Dvadeset i osam bračnih godina i troje djece dokaz su da su povezani jače nego što bi se zaključilo iz tračeva koji ih prate.
Sin Benjamin stigao im je u pravo vrijeme - 2010. godine. Godinama su pokušavali dobiti treće dijete i u teškoj godini za oboje, nakon smrti najstarijeg Jetta, novi život dao im je snage za izlazak iz depresije.

'Benjaminov dolazak bio je poput najljepšeg ljepila koje nas je ponovno spojilo nakon strašnoga gubitka, najgoreg koji mi se ikada dogodio. Istina je da nisam znao hoću li to moći izdržati. Život me više nije zanimao i trebalo je dugo da mi postane bolje', opisao je 
Svaki roditelj zamišlja da će njegovo dijete za života učiniti nešto za opće dobro, a John i Kelly su nakon Jettove smrti osnovali fundaciju koja nosi ime njihova pokojnog sina, koji bi u travnju ove godine da je živ napunio 27 godina, kako bi mnoga djeca mogla dobiti pomoć. Fundacija pomaže djeci koja imaju problema s vidom, sluhom, kretanjem, komunikacijom, ponašanjem, teškoće pri učenju i druge zdravstvene probleme.

Travolta je posebno ponosan na 18-godišnju kćer Ellu Bleu i smatra da je talentiranija od njega te da ima svijetlu budućnost na filmu odabere li istu profesiju.

No iz sjene sretne obiteljske slike godinama iskaču nagađanja o glumčevim homoseksualnim aferama. Časopis Time objavio je kako bi Travolta odavno izišao iz Scijentološke crkve da se ne boji objavljivanja detalja iz privatnog života, a to uključuje i homoseksualne sklonosti.

Tračevi da je Travolta gay procurili su u javnost još 1990., kada je National Enquirer na naslovnici objavio da su Travolta i producent gay pornića Paul Baressi bili dvije godine u vezi. Spetljali su se, prema njihovim napisima, kada ga je Travolta zamijetio u wellnessu u Los Angelesu i pratio ga u tuš-kabinu. Pod pritiskom odvjetnika, producent je povukao navode.

Pilot Dough Botega tvrdio je pak da je s glumcem tijekom 80-ih bio u vezi šest godina, a navodno je tijekom boravka u jednom hotelu seksualno napastovao masera koji je sve prijavio svom šefu. O svim seksualnim navodima i povezanim tužbama izjasnio se u jednom intervjuu. 

'Sve je to zato što ljudi žele novac. To je sve. Događa se to na mnogim razinama. Ne marim puno za to. Pustio sam odavno sve te stvari medijima da samo teku jer ih ne mogu kontrolirati', smatra Travolta. A o svemu što neki mediji pišu o njegovoj obitelji misli da neki navodi idu prenisko.

Radije se prisjeća lijepih uspomena, dok loše ostavlja iza sebe, a jedna“ od dobrih je susret s princezom Dianom. Neprocjenjiva uspomena i trenutak za pamćenje fanovima diljem svijeta bio je ples s njom na zabavi u Bijeloj kući 1985. godine. Stvar je dogovorila Nancy Reagan zamolivši ga telefonski da pozove Lady Di na podij kada čuje prve taktove pjesme iz ‘Groznice subotnje večeri’. Odmah je pitao što će biti ako ga princeza odbije. Nancy je tada objasnila da je to Dianina velika želja jer i ona je nekad uzdisala gledajući ‘Briljantin’ i velika je Travoltina obožavateljica. I dok su se pred svijetom elegantno i bajkovito vrtjeli koracima modernog fokstrota, između njih je tekao razgovor o jet lagu. Iskusni pilot dao je nekoliko savjeta slavnoj princezi, svjetskoj putnici.

Izvor: Profimedia

'Prenio sam joj svoju teoriju, odnosno da mora otići vježbati što prije nakon leta, a potom spavati onoliko sati koliko je trajao let', rekao je iskusni pilot.

Travolta, naime, leti od 22. godine i ima licenciju za upravljanje različitim zrakoplovima te je vlasnik nekoliko zrakoplova uključujući i Boeing 707. Svoju je kćer silom htio nazvati Qantas prema australskoj zrakoplovnoj kompaniji. Na njezinu sreću, i mama je imala pravo glasa.

Nizu talenata Travolta je dodao još jedan iznimno zanimljiv. Autor je knjige za djecu ‘Propeller One-Way Night Coach: A Fable for All Ages’ koju je, doduše, napisao za svoju obitelj, ali se svima toliko svidjela da je na kraju objavljena. Priča je to o dječaku koji se doselio u Los  Angeles i sanja o letu zrakoplovom, što je tema vrlo bliska Travolti.

Stalno tražeći nove izazove, prije više od deset godina glumac je odlučio naučiti igrati tenis. Unatoč svemu što je postigao i čime se bavi, ne misli da je cool osoba nego samo bolji od drugih u pretvaranju da je cool. Voli kada ga smatraju seks-simbolom, ali ne može to, tvrdi, shvatiti preozbiljno. 

'Kako stariš, moraš se prisiliti naći novi san. Primjerice, letim 37 godina, a sada mi je zanim­ljivo učiti druge letjeti. Ponekad je potrebno pronaći novi pogled na život da ostane zanimljiv, poput dijeljenja uspjeha i inspiriranja te pomaganja drugima. Morate izići sa svog puta da biste ostvarili svoje snove i održali ih u trećem poglavlju života', objašnjava Travolta.
Koji je cilj postavio sebi u trećem činu? Bit će zanimljivo vidjeti.

Tagovi

Najčitanije

Najnovije

loader