“Bajam, mindul, mjendul, mendula ili kako ga već tko zove, jedna je od mojih omiljenih namirnica”, govori slastičarka Tea Mamut, vlasnica splitske slastičarnice Oš kolač i suradnica StoryGourmeta. Za novi broj časopisa osmislila je pet slasnih recepata za slastice od badema, ukusne i zdrave namirnice koju rado koristi i u slanim jelima. Kako Tea kaže - sigurno ćete se naći barem u jednom.
Kolač od badema i rogača
200 g čokolade sa 55% kakaa
225 g maslaca
korica jedne naranče
2 g soli
10 g kakaa
75 g tostiranih, mljevenih badema
75 g mljevenog rogača
6 jaja
150 g šećera
Priprema
Za ovaj kolač potreban vam je kalup promjera 26 cm. Otopite čokoladu, maslac, koricu naranče i sol na pari. U zasebnoj zdjeli prosijte kakao, dodajte rogač i bademe. U otopljenu čokoladu i maslac (pazite da ne bude prevruće!) dodajte žumanjke.Izmiksajte šećer s bjelanjcima. U čokoladu dodajte suhe sastojke i umiješajte snijeg.
Pecite otprilike pola sata na 180 stupnjeva ili dok čačkalica ne iziđe suha (možda će ostati koja mrvica jer je kolač bez brašna i poprilično vlažan).