Jesen kod prehrambenih namirnica donosi energiju zrelosti i žetve u prirodi. Drveće, ali i tržnica, polako dobivaju toplije boje, vraćamo se u kuhinju, grijemo tijelo za prohladne večeri, snažimo za zimu… Za sve to trebaju nam drugačije namirnice i topli obroci. No, kako bi to zaista bio savršen jesenski obrok potrebna je prava kombinacija. Što je u pripremanju hrane za jesen najdraže našim poznatima otkrili su samo za Story.hr

Koje jesenske namirnice caruju u kuhinjama poznatih Hrvata?
Story 

Suzy Josipović Redžepagić, zagrebačka poduzetnica, bivša mankekenka i autorica najprodavanije kuharice u regiji 'Mama zna' apsolutno navija za buću i to u svim oblicima. 

Koje jesenske namirnice caruju u kuhinjama poznatih Hrvata?
Suzy Josipović 

Buća je, kako kaže, zaista zahvalna namirnica koja se može pripremiti na razne načine. 'Juha od buće, rižoto s bućom, varivo s bućom i slanutkom samo su neki od načina', rekla nam je Suzy. Kao važnu napomenu sa spremanje buće naglasila je kako bi ju prije juha i variva trebalo ispeći. Na taj način njezina aroma dolazi sasvim do izražaja. Od začina odlično se slaže s kurkumom, čilijem i đumbirom, a nisu joj stranci niti slanina i špinat. 

Tjestenina s umakom od kestena
Suzy Josipović Tjestenina s umakom od kestena

Kao drugu namirnicu Suzy je istaknula, pogađate, kesten. No, on ne mora nužno biti u tradicionalnim oblicima na koje smo navikli. 'Rižoto s kestenima, kesten pire, ledeni vjetar s kestenima', samo su neka od jela koje nam je autorica u sekundama nabrojala. 

U pogledu kupnje namirnica, naglasila je kako je za nju važno da je sve lokalno, sezonski i prirodno. Često tako kupuje na tržnicama, a omiljena joj je ona na Kvaternikovom trgu. 

Aktivni Mario Valentić, bivši glumac i maneken, koji trenutno radi kao fitness trener, dijeli ovo mišljenje i smatra kako je vrlo važno uživati u plodovima jeseni. 'Buća na sve načine mi je trenutno poslastica. Juha ili pečena u pećnici s korjenastim povrćem su najčešće na stolu', otkrio nam je fitness trener. 

'Volim integralnu smeđu rižu i integralnu slatku rižu posutu s nekim sjemenkama', dodao je i otkrio kako se najčešće radi o sezamu, bućinim golicama ili suncokrezovim sjemenkama. Za desert ne odolijeva sada već tradicionalnoj slastici - kesten pireu. 

Bivša natjecateljica RTL-ovog showa 'Život na vagi', Nina Martina Korbar, iako nije pobijedila u samoj emisiji, nastavila je i dalje skidati kile i dovoditi svoje tijelo u formu. Ova simpatična 26-godišnjakinja često objavljuje na svom Instagram profilu videe i fotografije vezane uz zdraviji život, no na bakinu kuhinju nije postala imuna. Kako i bi kad baka radi jelo koje je obilježilo gotovo svako djetinjstvo. 'Obožavam tartufe na sve načine i buncek sa zeljem i restanim krumpirom. Tartufe volim pripremati sa jajima ili za rižoto i tjesteninu, a buncek, zelje i restani prepuštam baki. Ona to radi najbolje', priznala nam je simpatična Nina Martina.