Domaća kantautorica i radijska voditeljica, 26-godišnja Lucija, poznatija kao Lu Jakelić, nedavno je obožavateljima na društvenim mrežama otkrila da je prešla na novi način prehrane. Odlučila je, naime, malo po malo smanjiti količinu namirnica životinjskog podrijetla na meniju, a simpatična Đurđevčanka koja je, priznaje, nekada jela velike količine mesa, otkrila nam je čega se odrekla, što ju je motiviralo na taj korak, primijeti li promjene na sebi, a s nama je podijelila i svoje omiljene recepte.

Što vas je i zašto motiviralo da se odreknete namirnica životinjskog porijekla?

Edukacija. Nisam od onih koji agresivno nameću stavove ili životne stilove, ali voljela bih da svatko pogleda barem jedan dokumentarac o biljnoj prehrani. To je mnogo više od načina konzumiranja hrane. Veganstvo, pa i vegetarijanstvo, na mnogo razina pomaže čovjeku, planeti, životinjama - svemu onom što nam je potrebno da bi održali život na Zemlji.

Argument 'čovjek mora jesti meso i piti mlijeko da bi bio snažan i jak' je jednostavno netočan

Motivirale su me zdravstvene pogodnosti, znanstvene činjenice, dokumentarci poput "The Game Changers", "Cowspiracy" i "Food.inc". Dodala bih da je moja motivacija proizašla čak i iz straha nakon viđenog sadržaja i načina kako industrijski svijet funkcionira. Mesna industrija jedan je od najvećih zagađivača planete. Meso je većinom zaraženo i prerađeno. U spomenutim dokumentarcima prikazane su prave scene svakodnevnog mučenja životinja, punjenja životinja hormonima, a ekscesivnim ribolovom ćemo možda imati prazne oceane do 2048. godine. Argument "čovjek mora jesti meso i piti mlijeko da bi bio snažan i jak" je jednostavno netočan.

Jeste li u potpunosti prestali konzumirati takve namirnice ili ste samo smanjili količinu?

Dok postoje neki koji su prestali konzumirati životinjske namirnice preko noći, realniji pristup je iskušavanja takve prehrane malo po malo. Probala sam tjedan dana bez mesa, pa isključila kravlje mlijeko i počela konzumirati rižino, bademovo, kokosovo... Sir i mliječne proizvode ionako nisam jela, jer sam se svaki put osjećala fizički loše. Probajte poslušati svoje tijelo nakon konzumiranja određenih namirnica. Ako Vas interesira prijelaz na vegetarijanstvo ili veganstvo, počnite malo po malo i nemojte se kriviti ako imate 'propust'. To je važna i osviještena životna odluka koja traži samo predanost - i vrijeme.

Probajte poslušati svoje tijelo nakon konzumiranja određenih namirnica

Čega ste se i kada odrekli?

Trenutno ne konzumiram mliječne i mesne proizvode, i priznajem kao ljudsko biće - teže mi je izbaciti ribu. Reklo bi se da sam pesketarijanac. Ne postoji vijeće koje će me kazniti ako mi treba vremena da se pripremim, prebacim, dodatno educiram i odlučim. I jedna odluka u kojoj će se smanjiti konzumiranje životinjskih produkata već je napredak za naš boljitak, tako da - ako ste mi slični, samo laganini. Radije usmjerite percepciju na što sve možete fino otkriti i zamijeniti, nego na ono što 'više ne smijete jesti'.


Jeste li prije konzumirali mnogo proizvoda životinjskog porijekla? Je li se bilo teško prilagoditi na novi način prehrane?

Konzumirala sam mnogo mesa, imajući na umu strah od ugljikohidrata i masti. Usredotočila sam se na te namirnice, razmišljajući da imaju proteina i da me neće udebljati ili iscrpiti kao tjestenina (nakon koje se osjećaš kao da si pojeo fini kamion i moraš prileći).

Kolege mi se smiju jer nosim kutijice s rižotom i paprike s humusom, ali nisam gladna i dobro se osjećam. Tko se zadnji smije...

No, istraživanjem i gledanjem zabavnih videa o prehrani na YouTubeu primjerice, naišla sam na toliko fora informacija o namirnicama koje jedemo svaki dan, a u konačnici su mnogo zdravije, lakše i nude više nutritivnih vrijednosti nego piletina, tuna, posni sir (nešto što se preporučuje kao dijetno). Riža, integralna tjestenina, batat, krumpir, kaše, kus kus, leća, slanutak, grah, voće, povrće...sve to Vam uvijek može stajati u smočnici. Može se pripremiti na stotinu načina, ali i napuniti želudac i tijelo! Počela sam polako s onim što znam kuhati, a s vremenom otkrivate nove recepte i dodajete što Vam paše. Najbitnije je da se hrana pripremi unaprijed: ili fizički, ili 'u glavi', a sa sobom uvijek možete imati voće, orašaste plodove, smoothieje, namaze... Kolege mi se smiju jer nosim kutijice s rižotom i paprike s humusom, ali nisam gladna i dobro se osjećam. Tko se zadnji smije....


Osjetite li često glad? Nedostaju li vam ponekad namirnice životinjskog porijekla? Čega vam se bilo najteže odreći?

Ne. U početku možda nedostaje meso kad ga namirišeš, okus kravljeg mlijeka u kavi dok se ne navikneš, ali vegetarijanska ili veganska prehrana nipošto ne znači gladovanje. Naprotiv, možeš i trebaš jesti više i češće. Većina namirnica je biljna i količina nutrijenata te dulje drži sitim. Uostalom, odricanja gotovo da ni nema. Postoje zamjene za sve - biljno mlijeko, palačinke bez jaja koje su još jednostavnije nego one s mliječnim proizvodima, vege burgeri, vege sladoled, i dalje je tu i pizza i pašta i sarma... A recepti ne traže jednorogov rog i suze ljubičica, već se većina jela skuha unutar pola sata - sat! Nije mi se bilo teško odreći ničega, već samo vježbam bolju organizaciju i nabavu namirnica!

Recepti ne traže jednorogov rog i suze ljubičica, već se većina jela skuha unutar pola sata - sat!


Primjetite li kakve promjene na sebi?

Apsolutno! Koža mi se izliječila od prištića i akni. Izgubila sam višak vode i nekoliko kilograma, ne osjećam se teško nakon svih obroka, konzumiram općenito više povrća i voća, generalno se osjećam bolje i lakše. Osim ako ne pojedem cijelu vegansku čokoladu odjednom ili pojedem protvan brownieja bez mlijeka. Oni su jednako fini i teški, hehe!


Planirate li u potpunosti prijeći na vegansku prehranu, ako još niste?

Voljela bih u potpunosti naučiti kako izbjegavati životinjske i procesuirane produkte, ali ponavljam - za to je potrebno vrijeme i neopterećenost. Najbolje je malo guglati, čitati, YouTube je bara informacija, recepata, jednostavnih savjeta. Bakice i tete na placu su pouzdani izvor organskih namirnica, a vege supstitucije u dućanu nisu bauk i ponekad imaju okus kao pravo meso ili pravi sir, ako ne i bolji. Dajem si prostor, vrijeme i priliku da učim i pridonesem svaki dan.n.

Bakice i tete na placu su pouzdani izvor organskih namirnica, a vege supstitucije u dućanu nisu bauk

Jeste li, promjenom prehrane, isprobali i neke nove recepte? Koji biste preporučili?

Igram se svako malo, kao i svaki normalan čovjek najviše istražujem slatke ili slane recepte u pola noći haha, miksam rižoto, tjestenine, namaze za fina peciva... dat ću Vam moja dva favorita. Jedan slatki i jedan slani recept. Isprobano i brzo gotovo!

NAMAZ OD AVOKADA

Vrijeme pripreme: 5 minuta

Potrebno vam je: tri avokada (za dvije osobe), polovica limuna, polovica luka, svežanj češnjaka, sol, papar, po želji vlasac, chilli, kopar...

Avokado prerezati na pola i meso izvaditi žlicom te usitniti u posudici. Dodati sitno narezani luk i češnjak, prstohvat soli i papra te malo limunova soka i ostale začine po želji. Dobit ćete ukusni zeleni namaz koji ide uz sve i na sve - tortilje, tost, uz povrće, grickalice...

SLATKI METEORI

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Potrebno vam je: 150 g badema, 170 g datulja, 1 žlica kakaa, 2 žlice kokosovih pahuljica

Bademe, datulje i kakao pomješati u procesoru hrane (ili aparatu koji može samljeti u sitnije komadiće). Bademe prije tog razrezati na sitnije polovice. Ljepljivu smjesu koja nastane smotati u male loptice (2 cm). Pospati ili uvaljati u kokos. Možete ih čuvati u hladnjaku ili nositi u zip vrećici ili kutijici.