Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZA STORY.HR Poznati Hrvati otkrili što misle o obilježavanju Noći vještica

Autori I.G. Autori J.P.B.

Zabava pod maskama ili štovanje poganskih običaja?

 Izvor: Instagram

Iako je u Hrvatsku stigao kao 'proizvod' američke kulture, Halloween, odnosno, Noć vještica, posljednjih je godina sve popularniji događaj u kojemu se i mali i veliki, maskiraju u omiljene im likove i jednu večer zabavljaju pod maskama. Što o obilježavanju Noći vještica misle poznati Hrvati, saznali smo od Petre Božić, Marka Mrkića, Katarine Madirazzo, Matee Ibanez i Nede Parmać.

Ono što mi obilježavamo je Dan svih svetih

 'Nikad kroz moje djetinjstvo nismo obilježavali Halloween tako da to nije obiteljska tradicija kojoj učimo našu djecu i koju njegujemo. Nemam osobno ništa protiv Halloweena i znam da se u nekim našim vrtićima ukrašavaju bundeve što djecu jako veseli. Halloween je prastari običaj koji dolazi iz keltske kulture te su ga Amerikanci učinili planetarno popularnim. Ali naš dom taj trend nije dohvatio. Ono što mi obilježavamo je Dan svih svetih i obilazimo grobove naših najmilijih te se nakon toga već lagano počinjemo pripremati za naš najdraži blagdan - Božić', objasnila nam je supruga bivšeg boksačkog prvaka Stjepan Božić, Petra Božić.

Improvizirali smo najveći horor ikad - zamijenili odjeću i obukli se jedno u drugo

 S druge pak strane, plesaču i vlasniku plesne škole 'Lijeva i Desna', Marku Mrkiću, maskiranje za Noć vještica nije nepoznanica. 'Mislim da se Halloween kod nas nije toliko 'zakačio', koliko je recimo u SAD-u. Sam se nikad nisam baš angažirao oko tih dekoracija i tuluma, ali da je neko sretnije korona-free vrijeme, vjerojatno bi me vidjeli na nekom Halloween partyju. Ako nema razloga za druženje, naći ćemo ga. Prošle godine smo djevojka i ja bili pozvani na jedan Halloween tulum i skroz nespremni nismo imali maske. Pa smo improvizirali najveći horor ikad, zamijenili odjeću i obukli se jedno u drugo. Ruž u kombinaciji s bradom i brkovima i suknja na ove moje noge su nešto što me dan danas progoni u noćnim morama', duhovito je ispričao Marko te dodao kako se ove godine ne planira maskirati jer je ionako cijelu godinu zamaskiran u kiruršku masku.

Kod mene običaj Halloweena nije zaživio

 I glumica Katarina Madirazza ima iskustva s maskiranjem, ali kako naglašava, nije previše impresionirana ovim događajem. 'Iskreno, kod mene običaj Halloweena nije zaživio. Uopće ga ne doživljavam kao nekakav događaj i za mene vam je to samo zadnji dan u desetom mjesecu. Mislim da sam jednom u srednjoj na taj dan izašla i tad se maskirala zato što je upad u klub u tom slučaju bio besplatan (smijeh)', priznala nam je Katarina koja je dodala kako današnji dan planira provesti u rodnom selu svoga djeda, selu Strahinić.

Vještice, crnina i sve to nešto tmurno, nije nešto što me privlači

 Jedna od onih u čijem se domu Halloween ne obilježava je i supruga bivšeg Dinamovca Louisa Ibaneza, Matea. 'It’s not my cup of tee. Nikad nisam bila neki ljubitelj maskiranja, osim naravno kad sam bila mala pa me mama uvijek maskirala za maškare. Nemam neki poseban razlog zašto ne volim taj dan tj noć, jednostavno nije nešto čemu se ja veselim. Ne vidim smisao toga i smatram da je ta amerikanizacija totalno nepotrebna. Općenito ti svi likovi, vještice, crnina i sve to nešto tmurno nije nešto što mene privlači. Nisam nikada obilježavala Halloween niti se maskirala, dosta mojih prijatelja obožava Halloween i voli se maskirati, ja stvarno nisam nikad bila zainteresiran za to, za takve tipove izlazaka, tuluma i sl. Nije sve za svakoga. Ja uvijek kažem - tko voli nek izvoli', objasnila je Mate te dodala kako i njezini sinovi, trogodišnji Mathias i tri godine stariji Thiago, dijele isto mišljenje. 'Moji dečki također nisu baš za to zainteresirani jer doma nam nije običaj obilježavati taj dan pa ni oni tome ne pridaju neku važnost, zapravo niti ne pitaju za to. Tako da se sigurno ni ove godine nećemo maskirati niti organizirati nešto povodom tog dana. Nama su maškare jedini dan kad se maskiramo', objasnila je Matea.

Zabavno nam je vidjeti kako će se tko kostimirati

 Za kraj, pjevačica Neda Parmać nam je priznala kako su maske za Noć vještica u njezinom domu već postale tradicija, a sve zahvaljujući kćerkici Adriani koja je ove jeseni krenula u prvi razred. 'Djeca se vesele maskirati, maskiram se i ja, ali da nema Halloweena ne bi mi ni falio. Međutim, skoro svake godine od kad imam Adrianu ga i obilježavam. Mi smo ekipa iz kvarta koja se voli družiti i zabavljati i zabavno nam je vidjeti kako će se tko kostimirati. Dogovorimo se da ćemo se spustiti u naš omiljeni kafić maskirani, malo plešemo, pjevamo i idemo doma. Volimo se družiti, a ovo je način da taj dan druženje učinimo nešto zanimljivijim. Kao što sam rekla, najbitnije nam je da nam se klinci zabavljaju', zaključila je Neda.

Magazin

Royals