Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IMA 14 RESTORANA DILJEM SVIJETA

KAZNA 5 MILIJUNA DOLARA Popularni Salt Bae ponovno u središtu skandala

Autor Karmen Miletić
Autor Karmen Miletić

Jedna od najvećih internet seznacija, turski chef Nusret Gökçe, ponovno radi pogreške u poslovanju koje bi ga mogle skupo stajati

Izvor: Profimedia

Iako Nusret Gökçe (37), turski kralj začinjavanja mesa, nije omiljen gastrokritičarima, publika ga obožava – posebno od 2017. kada je njegov video 'Ottoman Steak', u kojem soli veliki odrezak, postao viralan. Brojne holivudske i sportske zvijezde, poput Antonia Banderasa, Leonarda Di Caprija, Davida Beckhama i Cristiana Ronalda veliki su zaljubljenici u njegove specijalitete kao i predstavu soljenja koju popularni Salt Bae i dalje ponavlja u svojih 14 restorana diljem svijeta.

Njegova predstava, čini se, ima sve veći broj nezadovoljnih aktera – najprije ga je osoblje u New Yorku tužilo da im je oduzimao napojnice i nije plaćao prekovremene sate, a posljednji skandal jest tužba koju je podigao umjetnik William Hick. Naime, umjetnik iz Brooklyna tvrdi kako je da ga je Nusret prevario na vrlo perfidan način jer ga je angažirao da oslika mural u njegovom restoranu u Miamiju, a zatim je njegove skice zatim iskoristio za kreiranje promotivnog materijala. Nusret je, naime, njegova umjetnička djela printao na menije u svojim restoranima Nusr-Et Steakhouse u Turskoj, Grčkoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima te na vrećice za dostavu, ali ih koristio i u druge promotivne svrhe bez prethodnih konzultacija. William Hick, stoga, za povredu autorskih prava od turskog chefa zahtijeva čak pet milijuna dolara.

Unatoč činjenici da ga kritičari ne vole i nazivaju njegove skupe odreske (cijene se kreću od 70 do 275 dolara) neinspirativnima, a on radi brojne pogreške u poslovanju, njegova popularnost ne jenjava. U jednom od rijetkih intervjua priznao je kako radi 18 sati na dan te nikad nije uzeo ni dan godišnjeg odmora. Planira otvoriti još jedan restoran u Londonu i ne dopustiti da nekoliko skandala uništi ono što je godinama stvarao.

'Moji roditelji su nepismeni. Nisam mogao ići u školu zbog financijskih poteškoća, pa sam s 14 godina postao mesarski šegrt. Kada sam počeo raditi, rukavi na mom kaputu su bili predugi i pregača mi je padala na pod. Morao sam stajati na kutiji da dohvatim pult', prisjetio se. U Argentini je volontirao u raznim restoranima, a kada je napokon uspio dobiti radnu vizu za Ameriku, iskoristio je priliku da usavrši tehniku pripremanja mesnih jela. U rodnu Tursku vratio se 2010. i otvorio vlastiti restoran iz kojeg je kroz godine nastalo pravo carstvo.

Najčitanije

Najnovije