Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOLAZAK PRINOVE KAO KRUNA LJUBAVI

BALETANI SPLITSKOG HNK-A Uživanje u roditeljstvu za njih je najljepši ples

Autor Ana - Marija Crnica
Autor Ana - Marija Crnica

Baletane splitskog HNK-a Ajlu i Askhatbeka Yusupzhanova prvo je povezao posao, potom ljubav, a sada ih veže i sin Damir koji je na svijet stigao potkraj veljače kao kruna njihova odnosa

Izvor: Jadran Babić

Balet je za njih bio sudbonosan. Ajla, 24-godišnjakinja iz Sarajeva, i Askhatbek Yusupzhanov, 34-godišnji Rus iz Novosibirska, spojili su se u splitskom HNK gdje su već dugo oboje članovi baletnog ansambla. Nakon godina uživanja u ljubavi, plesu i brojnim odigranim ulogama, potkraj veljače stigao je i maleni Damir kao kruna njihova odnosa.
- Odmalena sam skakutala i plesala po kući, pa me mama upisala na ples, gdje sam učila moderni balet. Kad sam imala dovoljno godina, krenula sam i u baletnu školu. S vremenom je to postajalo sve kompleksnije, bilo je uspona i padova te gubitka volje i želje za napuštanje baleta, ali danas sam tu gdje jesam, zadovoljna što nisam posustala. Sada sam svjesna da upravo baletu mogu zahvaliti na svemu lijepom što mi se dogodilo u životu - kaže nam mlada Sarajka.
Baletna priča deset godina starijeg Askhatbeka, za razliku od Ajline, gotovo i nije bila slučajnost. Naime, njegova baka bila je ravnateljica škole u Novosibirsku. Prije tridesetak godina na vrata su joj pokucali predstavnici baletne škole i pitali je poznaje li nekog mladog talenta koji bi se volio upisati u njihovu školu.

ajla Izvor: Jadran Babić


- Kako sam bio učenik u njezinu razredu, baka je predložila mene i tako sam završio kao baletan zahvaljujući njoj. U Rusiji je dosta teško upasti u baletnu školu, a nije je lako ni završiti. Konkurencija je golema i svi su žedni uspjeha pa sam imao sreću što sam izgurao školovanje do kraja i ostvario svoj san - prisjeća se Askhatbek koji je plesao u kazalištu u Novosibirsku godinu dana, sve dok zahvaljujući pokojnoj Mani Gotovac nije došao raditi u riječki HNK.
- Mani je poznavala mog profesora i pitala ga je zna li nekoga tko bi volio doći plesati u Hrvatsku. Tako sam se ja s još jednim prijateljem preselio iz Novosibirska u Rijeku. U to je vrijeme ravnatelj Baleta bio Staša Zurovac. Planirao sam nakon Rijeke otići raditi k svom profesoru u Švicarsku ili negdje drugdje u Europu, a na koncu sam ostao sedam, osam godina i potom se preselio u Split zahvaljujući Almiri Osmanović - govori on.
Ajla se, pak, nakon što je završila školovanje u Zagrebu, nije uspjela odmah zaposliti pa je upisala studij francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a uz to je vježbala u sarajevskom Narodnom pozorištu čekajući priliku za posao. Tada ju je Dinko Bogdanić pozvao na audiciju za HNK Split, a ostalo je povijest jer 24-godišnja Ajla već je pet godina članica baletnog ansambla splitske kazališne kuće.

ajla Izvor: Igor Glushkov

Zaiskrilo je među kolegama još u ljeto 2014. godine, kada je Ajla prvi put došla u Split. Slučajno poznanstvo prerastalo je u sve češća druženja i ubrzo su shvatili da su jedno za drugo.
- Tog smo se ljeta upoznali i shvatili da imamo jako puno zajedničkih kontakata. Naime, moji kolege iz Sarajeva njegovi su školski prijatelji. Nakon tri godine veze na putovanju u Veneciji smo se i zaručili - kaže mlada balerina.
O djetetu su, priznaju, oboje sanjarili, ali Ajla je inicirala da se to dogodi što prije.
- Mnoge balerine žele graditi karijeru i tek se onda posvetiti obitelji, a kod mene je bilo suprotno. Željela sam najprije dobiti dijete kako bi mi bilo lakše vratiti se na posao - objašnjava.
Priča o tome kako je Ajla suprugu otkrila da je trudna zaista je posebna. Vikend s prijateljima na Braču iskoristila je za priopćenje divne vijesti.
- Već je sumnjao da sam trudna, ali nekako sam uspjela suzbiti tu sumnjičavost. Uz pomoć prijatelja uspjela sam ga iznenaditi na večeri. Kako voli puno jesti, konobar je za njega na pladnju donio tanjur. On je pomislio da mu je stiglo predjelo, a kad je otvorio kutijicu, imao je što vidjeti. Unutra su bile poruka i duda. Nije uopće shvatio da je to za njega, mislio je da ga prijatelji zafrkavaju, ali na kraju je zaključio da je riječ o nama i da ćemo postati roditelji. Jako se razveselio - sretna je Ajla.
- Naša beba je odlična, samo spava i jede tako da trenutačno, hvala Bogu, nemamo problema. Svaki put kad on spava, ja pokušam odrijemati s njim i to mi super ide - smije se mlada majka.

Još se nisam potpuno oporavila od porođaja i s obzirom na to da živimo sami, Askhat mi pomaže u svim kućanskim poslovima

Askhat joj pomaže u svemu, a kako izvrsno kuha, potpuno mu je prepustila kuhaču i lonce.
- Nema ništa bolje od toga da on uživa, a ja sam zadovoljna. Još se nisam potpuno oporavila od porođaja i s obzirom na to da živimo sami, Askhat mi pomaže u svim kućanskim poslovima - otkriva Ajla.
Koliko god to čudno zvučalo, pandemija im je bila razdoblje iznimne radosti. Preselili su se u zajednički dom, doznali da im stiže prinova, a prošle su se jeseni i vjenčali.
I dok Askhat nastavlja plesati u HNK Split, Ajla je na rodiljnom dopustu. Povratka u formu se ne boji jer čim joj tijelo i vrijeme to dopuste, počet će trenirati.
- Naravno da mi nedostaje posao, ali smatram da je najzdravije biti u ovom trenutku. Kada si na poslu, daj od sebe sto posto, a kada si kod kuće s obitelji, budi s njom svim srcem. Mislim da je takav stav neophodan da bi se postigla ravnoteža u životu - objašnjava.
Njihove im obitelji neizmjerno nedostaju, ali fizičku udaljenost vješto pokušavaju smanjiti videopozivima. U Sarajevo odu kad god uhvate slobodan trenutak, a k Askhatovoj obitelji putuju ljeti. No svoj život definitivno su odlučili graditi u Splitu.
- Uvijek govorimo da smo sretni što živimo baš ovdje. Klima je predivna, ljudi su otvoreni i odlično se snalazimo. Jako nam se sviđa Split, posao nas umjetnika uvijek je dinamičan, stalno se radi na nečemu novom pa nam nikad nije dosadno. Uvijek postoji nešto još neistraženo što nas motivira da ostanemo tu gdje jesmo i vjerujemo da će i naš sin Damir uživati u svim blagodatima Splita i Dalmacije kao i mi - zaključuje baletni par.

Najčitanije

Najnovije