'Ovu nagradu posvetio sam mami, da joj stoji pokraj bračnog kreveta... Neka bude ponosna na svog sina' - tim je riječima 26-godišnji Ivan Temšić završio tromjesečnu utrku za laskavu titulu MasterChefa, odnosno sudjelovanje u popularnom showu Nove TV. Samo za Story podijelio je dojmove o neizvjesnom finalu u kojem mu je konkurentica bila Splićanka Gorana Milaković.
- Do zadnjeg trenutka bilo je napeto i slastica koja mi je zadavala muke cijelo natjecanje na kraju mi je donijela pobjedu. Smatram da smo Goga i ja pobjednici, samo su sitnice prevagnule. Još nisam svjestan cijele situacije, ali pobjeda je svakako preslika moje požrtvovnosti, upornosti i volje - otkriva Temša, kako ga od milja zovu. Rekao nam je da bi i sam izabrao da se u ringu za pobjedu nađe s Gogom i Korčulankom Željkom Bleuš.
- Kliknuli smo od samog početka, intenzivno se družili do samoga kraja i razvili veliko prijateljstvo - rekao je.
Pitali smo ga i kako bi opisao putovanje u ‘MasterChefu’? Što ga je naučilo?
- To je svakako bila velika životna škola, što o kužini, što o ljudima, ali i o samom sebi. Naučio sam puno, napredovao i izrastao u bolju osobu. Pokazao sam ambicioznost, kreativnost i snalažljivost. Ekstrovert sam, volim biti okružen ljudima, a sad već mogu reći i prijateljima - ispričao je.
Ne krije da mu je najteže pao prvi eliminacijski izazov jer je bio svjestan da nije pokazao sve što zna. No to svojim ponašanjem nije pokazivao. Velika škola bili su mu odnosi u kuhinji ‘MasterChefa’, ali i u vili u kojoj su stanovali.
- Ljudi su posebni, svatko ima svoju misu, reklo bi se. Neki životni put kojim ide. A život piše čudne priče, sam sam svjedok tome. Bilo je raznih iskrica, što je u izolaciji sasvim normalno. Ipak, iznenađen sam što je 19 potpuno različitih karaktera kliknulo tako brzo - ističe Ivan koji je zahvalan i članovima žirija, chefovima Melkioru Bašiću, Stjepanu Vukadinu i Damiru Tomljanoviću.
- Da nije bilo njih i njihove volje i ambicije odvesti nas na pravi put, ne bi bilo ni nas. Strogi, ali pravedni iz nas su izvukli maksimum za koji nismo bili ni svjesni da ga imamo. I hvala im na tome - kaže Ivan koji će osvojenih 200.000 kuna uložiti u buduće poslovanje.
- Dinamika kuhinje i gastronomije nepredvidiva je, ali jako široka. Ovo su tek moji počeci, trebam puno toga još naučiti. Novčana nagrada uvelike će pomoći u tome - ističe ovaj simpatični i vrijedni momak koji dolazi iz Koprivničko-križevačke županije, a prije osam godina preselio se u Split na studij građevinarstva.
- Nakon srednje građevinarske škole u Bjelovaru logičan korak bio je srodan fakultet. Split je možda bio neka mala fantazija - more, Dalmacija, i to je prevagnulo. Znatiželjan sam, volim istraživati, takav sam odmalena. No bila je vrlo zahtjevno. Sa 17 godina odlučio sam napustiti sve što znam i upustiti se u novu avanturu. Neke su svakako bile nepotrebne, ali na greškama se uči, iz vlastitih pogotovo. Nažalost, takve najviše i koštaju - priznaje Ivan objasnivši zašto je prekinuo studiranje.
- Rad u ugostiteljstvu omogućio mi je najbrži novac i nekako odgovara uz moj dinamični karakter. Nažalost, fakultetske obaveze su se gomilale i jednostavno nije bilo vremena i za jedno i za drugo. Na svu sreću, nakon godina pronalaženja sebe upisao sam fakultet koja mi puno više odgovara - prisjetio se ovaj rođeni ugostitelj.
Tijekom studentskih dana račune je plaćao konobarenjem, napredovao je iz dana u dan te, kako kaže, naposljetku zavolio posao. Ionako se nije vidio u osmosatnom poslu u uredu. Zbog te odgovornosti ne krije da je odrastao preko noći.
- Relativno sam se mlad osamostalio, počeo zarađivati za život. Otada sam okružen starijim ljudima. Doduše, napravljene su i neke greške, ali smatram da su me učinile jačom i boljom osobom - tvrdi Ivan za kojeg mnogi misle da je rođeni Dalmatinac zbog splitskoga govora.
- Posao u ugostiteljstvu te svakodnevno upoznavanje i komuniciranje s domaćim svijetom pomoglo mi je prihvatiti, ali i priviknuti se na dalmatinski govor. Bilo mi je puno lakše prilagoditi se njima nego objašnjavati svaku drugu svoju riječ. Sretan sam jer me okolina prihvatila, nisam Dalmatinac, ali drago mi je što se barem malo mogu osjećati kao jedan od njih. Na kraju, trećinu života proveo sam u Splitu, a mogu reći da ću ovdje dočekati i starost - priča nam Temša i otkriva što voli, a što ne voli u gradu pod Marjanom.
- Dragi su mi ležernost, opuštenost, dišpet... Nažalost, ima i loših strana, ali one ljepše svakako prevladavaju. Split pruža puno veće mogućnosti za profesionalno razvijanje nego manja sredina kao što je moje rodno mjesto. Jednostavno, fenomen je da cijeli grad i okolica žive i dišu kao jedno. Predivno sunčano vrijeme samo pridonosi mojoj zaljubljenosti u Split - naglašava.
Na snalažljivost u kuhinji utjecali su i njegovi studentski dani te oskudne namirnice iz hladnjaka. Kaže da mu je jedno od kreativnijih i ambicioznijih jela ono iz ‘MasterChefa’ - izvedenica poznate carbonare sa svinjećim mozgom koju je ponovio i u finalu. Skromno dodaje da ipak još nije dovedeno do razine na kojoj bi trebalo biti. Ljubitelj je talijanske kuhinje, činjenice da se od šake brašna, malo vode, nekoliko jaja i dobrih rajčica - stvaraju čuda. Svi u obitelji jako su ponosni na Temšićev uspjeh, a nada se da im je ovo isprika za, kako kaže, neke pogrešne korake u prošlosti. Pobjedničkom titulom oduševljena je i njegova djevojka Gabriela Runjić.
- Jako je sretna, vjerojatno više od mene. Za mene je ovo samo početak - smije se Ivan koji nam je komentirao epizodu u showu kad se nije mogao sjetiti boje njezinih očiju.
- Ispalo je smotano, ali smiješno. Imam opravdanje jer u tom trenutku fokus je bio na neuspjelom desertu i iščekivanju suda žirija. Naravno da se nije naljutila - govori Ivan te otkriva da su se on i Gabriela upoznali na radnome mjestu tijekom ljetne sezone.
- Osvojila me svojom osobnošću, smotanošću, ali i iskrenim osmijehom. Naravno da joj i kuham, ona prva sudi moje kreacije - kaže te otkriva svoje planove za budućnost.
- Dalje idem još jače, još intenzivnije, s određenim ciljevima, jednim po jednim. Ovo je tek početak, želim se više razvijati u profesionalnom smislu i nastaviti s kužinom - govori novi hrvatski MasterChef, koji se kratko osvrnuo i na mračni detalj iz prošlosti - snimku na kojoj šmrče kokain.
- Radio sam stvari koje nikako nisu na diku i ponos, ali drago mi je što sam kroz njih prošao jer su me oblikovale u osobu koja sam trenutačno. Najviše štete napravio sam sebi i svojoj okolini i zbog toga žalim, ali prošlost je prošlost i tamo bi trebala i ostati. Neki postupci su svakako bili nepotrebni, ali smatram da me svaki od njih ojačao i opametio. Kuhinja je uvelike pridonijela odmicanju od toksične okoline u kojoj sam se nalazio. Život piše čudne priče, sami biramo svoje puteve, ali nikada nije kasno da ih i promijenimo, a ja mogu biti primjer ostalima - poručio je Ivan.