Renata Sopek: 'Moje oružje protiv celulita'

Domaća voditeljica i fitness trenerica za Story otkriva tajnu svog mladenačkog izgleda

Instagram

Jedan od najmrskijih neprijatelja ženske ljepote definitivno je celulit! Riječ je o potkožnim naslagama masnog tkiva s karakterističnim udubinama i čvorićima, uslijed čega dolazi do slabljenja vezivnog tkiva koje povezuje kožu s mišićima. Ovo stanje karakteristično je za neke dijelove tijela kao što su područje nadlaktice, trbuha, stražnjice te donjih ekstremiteta, a celulit se uglavnom javlja nakon puberteta i to uglavnom u mladih djevojaka. Na žalost, zbog pogrešnih prehrambenih navika, nedovoljnog kretanja može postati cjeloživotni problem. No i ovoj problematici može se doskočiti, prevenirati je, ili minimizirati uz sve ono što smo milijun puta negdje pročitali; zdravom prehranom bez velikog unosa soli i šećera, izbjegavanjem industrijske hrane, ciljanim vježbama i raznim tretmanima. Dakako, treba se naoružati strpljenjem jer ništa što se nakupljalo godinama, neće nestati preko noći. O tome kako godinama održava fantastičnu liniju i svoje vretenaste noge otkriva nam voditeljica i fitness trenerica, stručni specijalist u odnosima s javnošću, predaje kao asistent na Bernaysu - Visokoj školi za komunikacijski menadžment - Renata Sopek.

'I dok su neki do nedavno mislili da se mogu švercati jer su fitness centri bili zatvoreni, varaju se. Sad je krenulo ljepše vrijeme pa se može vježbati na otvorenom. Što se tiče problematike celulita, iz mog dugogodišnjeg fitness života svakako bih preporučila, za sve koji ne vježbaju, uključivanje sportskih aktivnosti. Kad su bila zatvaranja zbog pandemije često sam išla na intervalno trčanje, odnosno radila bih šprint sa 70 posto snage u trajanju otprilike jednu minutu, a potom bih brzo hodala. I to sve kroz nekoliko kilometara, najčešće po zagrebačkom nasipu. To je odlično za predio guze, i tvrdoglavih masnoća ispod nje, a važne su i vježbe snage kako bismo podignuli tonus mišića', govori.

'Tako da što se tiče samog prženja kalorija preporučuje se lagano trčanje što dulje, s periodičnim ubacivanjem brzog trčanja koje tjera puls u crveno. U borbi protiv viška kilograma idealno je krenuti s uravnoteženom, izbalansiranom prehranom. Moja preporuka je uvijek mediteranski tip jelovnika; puno voća, povrća, salata, juha, variva, mahuna, svega što je sezonsko, ribe... Jesti više obroka dnevno kako bismo na prirodan način ubrzali metabolizam, a važno je izbaciti slatko i prazne kalorije, jesti kruh bez kvasca, primjerice, od heljde', objašnjava Renata.

'Tu je i važan unos tekućine, a preporučila bih piti vodu, čajeve bez sladila, ili svježe cijeđenu naranču. Sjajni su i prirodni čajevi za detoksikaciju, dok industrijski sokovi nikako ne dolaze u obzir. To je određeni režim koji može donijeti rezultate i u kraćem roku, važno ga se držati barem nekoliko mjeseci. Nije grijeh s vremena na vrijeme priuštiti si i neke kalorične gušte, ali realno, ovo bi trebao biti stil života - ističe svestrana Zagrepčanka koja trenira u VITA fitness & spa, i dodaje: 'Žene su nerijetko sklone nakupljanju tekućine pa je sve gore navedeno dobro kombinirati s anticelulitnim masažama. Meni je uvijek sjajno rješenje otići u Med. Kontura Estetiku, oni imaju odlične tretmane s posebnim laserima i novim tehnologijama koje se bave problematikom celulita, nakupljanja masnih naslaga itd. Znam da je mnogima ženama bitan estetski moment, ali ovo su zbilja smjernice za poboljšanje zdravlja i izgleda tijela'.

Za kraj je zaključila: 'U slučaju da netko ne voli trčanje, tu su i, primjerice, biciklizam, rolanje, brzo hodanje, uvijek naglašavam da je dobro otići u fitness centar i konzultirati se sa stručnjakom, a stvarno se nudi bogata lepeza i individualnih i grupnih programa. Ako se stvarno posvetite i odvojite zasluženo vrijeme za sebe, rezultati neće izostati.'