Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LEGENDARNA DIZAJNERICA

NJEN ŽIVOT JE AKTIVIZAM I 80. rođendan slavi boreći se za našu Zemljicu

Autor Marko Banjavčić
Autor Marko Banjavčić

Engleska modna dizajnerica, umjetnica i legenda punk scene Vivienne Westwood već godinama upozorava na klimatske probleme i izazove s kojima se suočava suvremeno društvo

Izvor: Profimedia

Dizajnerica impresivne karijere koja traje nekoliko desetljeća i legendarna ikona punk stila i dalje je vrlo aktivna te ne pokazuje ni najmanju želju usporiti trenutačni tempo. Prije mjesec dana predstavila je novu kolekciju i nedavno proslavila rođendan na svoj način - vožnjom biciklom, svojim omiljenim prometalom. Kako tvrdi, vožnja bicikla je najzdraviji način kretanja, ali i prilika da u svoj dnevni ritam unesemo malo uživanja. Inače, Vivienne je jubilarni, 80. rođendan proslavila u društvu supruga Andreasa Kronthalera i prijatelja na spektakularan način - tortom na trgu Piccadilly u Londonu, gdje je u tome trenutku na velikom ekranu postavljenom iznad jedne od najprometnijih gradskih lokacija prikazan kratki video u kojem upozorava na opasnosti klimatskih promjena.

Vivienne Westwood Izvor: Profimedia

Vivienne je kao gorljiva aktivistica za podizanje svijesti o klimatskim promjenama snimila desetominutni video ‘Do Not Buy a Bomb’ u kojem progovara o zamkama kapitalističkog društva u kojem živimo i njegovim negativnim utjecajima na okoliš. Ovim je performansom, u kojem je recitirala stihove pjesme ‘Without You’ Elize Doolittle iz mjuzikla ‘My Fair Lady’, ponovno zavapila o važnosti očuvanja okoliša. Kapitalizam je nazvala “ratnom ekonomijom koja je najveći zagađivač” te rekla da takva ekonomija pridonosi velikim razlikama između bogatih i siromašnih. Pozvala je sve da joj se pridruže u borbi protiv proizvodnje oružja jer vjeruje da bi to dugoročno dovelo do kraja ratovanja, zaustavilo klimatske promjene i rezultiralo pravednijom raspodjelom dobara.

Vivienne Westwood Izvor: Profimedia


Prije nekoliko godina, tijekom jednog od intervjua u sklopu London Design Festivala u Victoria & Albert muzeju, Vivienne uopće nije željela govoriti o modi. Umjesto toga, odlučila je s javnošću podijeliti svoju viziju spasa planeta od klimatskih promjena i zlih političara. “Više nemamo vremena za govor o modi”, započela je Westwood. U nastavku razgovora predstavila je radikalan prijedlog novog ekonomskog modela kojim se zabranjuju privatizacija zemlje i obvezno plaćanje najma. U njezinu predloženom sustavu zemlju bi iznajmljivala “odgovorna vlada s dobrim namjerama prema prirodi i čovjeku, jer ništa što od Zemlje dobivamo besplatno ne bi smjelo biti privatno vlasništvo - zemlja ne bi smjela pripadati nikome.” Kako navodi, važno je držati se triju pravila - reducirati, ponovno upotrijebiti i reciklirati, i to tim vrijednosnim slijedom. Ove bi ekološke zakone, nastavlja Westwood, u idealnom slučaju implementirale vlade u suradnji s neprofitnim organizacijama, dizajnerskim stručnjacima i klimatskim aktivistima. Svi elementi filozofije Vivienne Westwood implementirani su u njezinu modu, koja joj je i dalje ključni medij komunikacije sa svijetom.

Najčitanije

Najnovije