Ovo je jelo kao stvoreno za gastro avanturiste koji rado otkrivaju nove okuse te na tanjure donose zdrave i hranjive obroke. Ceviche je zvijezda južnoameričke kuhinje koji se priprema od različitih namirnica, uglavnom od svježe ribe u kombinaciji s papričicom, lukom i citrusima. Za pripremu ovog jela riba se ne obrađuje termički već marinira u soku citrusa čije ga kiseline “skuhaju”. Birajte svježu ribu, poslužite ga na listu zelene salate ili uz hrskave lepinje. Vi možete odabrati velike filete bijele ribe, kozice, škampe, losos, a mi vam donosimo recept s bakalarom.

Sastojci:
500 g bakalara
2 limete
1 ljutika
1  čili papričica
1 žličica korijandera
1 zelena paprika
1 crvena paprika
4 mlada luka
1 žlica peršina
2 žlice maslinova ulja
svježe mljeveni papar
listovi zelene salate

Priprema:
Ribu narežite na duguljaste tanke komadiće. Takve ih u posudi prelijte sokom od limete i dobro promiješajte.  Dodajte sitno narezanu ljutiku, naribanu koru limete, sitno nasjeckanu čili (ili aji) papričicu te začinite mljevenim korijanderom po želji. Dobro promiješajte i ostavite u hladnjaku da odstoji nekoliko sati. Važno je da svi sastojci, posebno riba, budu preliveni marinadom. Povremeno promiješajte. Prije posluživanja narežite paprike, mladi luk i peršin.  Ribu i mješavinu povrća ocijedite, no marinadu sačuvajte. Pomiješajte ribu i svježe narezano povrće, začinite maslinovim uljem te po potrebi začinite paprom. Poslužite na listu zelene salate ili uz tople lepinje s kriškama narezane limete. Ceviche možete pripremiti i od soka naranče i limuna.