Hasselback krumpir jelo je koje je naziv dobilo po švedskom restoranu Hasselbackenu u kojem su navodno prvi put i posluženi još u 18. stoljeću. Radi se o krumpiru pečenom u pećnici, ali je poanta u tehnici rezanja i nadjevima koji se stavljaju u rezove. Krumpir se peče s korom, a nadjev može biti slanina, ali i šunka, sir, luk, masline, začini...
Ovaj hrskav izvana, a iznutra sočni krumpir može biti bogat prilog mesu, ali je i toliko ukusan da ga možete jesti kao samostalan obrok, posebice je zasitan ako stavite nadjev od slanine i sira.
Sastojci
8 krumpira
20 g otopljenog maslaca
2 žlice krušnih mrvica
2 žličice naribanog parmezana
4 kriške slanine
2 kom mladog luka
malo svježeg peršina
2 češnja češnjaka
sol, papar
Recept za hasselback krumpire
Narežite
Krumpir operite, ali ne gulite. Nožem napravite lepezu na krumpirima, razrežite ih poprečno, ali ne do kraja.
Skuhajte
Stavite krumpir u vrelu vodu i kuhajte četiri minute.
Nadjenite
Slaninu narežite na sitnije komadiće. U proreze svakog krumpira ubacite nekoliko komadića slanine, podjednako je raspoređujući. Rastopite maslac i kistom ga premažite po krumpiru. Višak sačuvajte za podlijevanje u pećnici.
Pecite
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Posoljene i poparene krumpire pecite sve dok ne dobiju hrskavu zlatnu koricu polijevajući ih tijekom pečenja rastopljenim maslacem.
Otopite
Potkraj rastopite još tri žlice maslaca pa ga pomiješajte sa sjeckanim mladim lukom, peršinom i češnjakom. Time prelijte krumpir i pecite ga još pet minuta.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.