Janjetina s bižima klasik je dalmatinske kuhinje, priprema se poput gulaša, a uz odabrane komade janjetine najslavniji sastojak je grašak (biži).
I dok postoje brojne verzije recepata za pripremu ovog jela svima je zajedničko to što se tajna ukusno pripremljenog obroka krije u vremenu kuhanja, jer što se duže kuha i meso i grašak su mekaniji. Ako nemate svježi grašak odličan je i onaj zamrznuti, a koristite li onaj iz konzerve dodajte ga dvadesetak minuta prije kraja kuhanja jela, u trenu kada je meso u zadnjoj fazi kuhanja.
Sastojci:
- 800 g janjećeg buta
- 50 g pancete
- 150 g luka
- 200 g svježih rajčica
- 3 žlice ulja
- 700 g svježega graška
- 100 g mrkve
- 150 g krumpira
- 2 češnja češnjaka
- 100 ml pasirane rajčice
- svježi peršin
Priprema:
Janjetinu i pancetu narežite na kocke, luk nasjeckajte, a rajčicu ogulite, očistite od sjemenki i potom narežite na kocke. Janjetinu popecite na zagrijanom ulju, dodajte pancetu, luk, rajčicu i začine. Pirjajte na laganoj vatri, uz podlijevanje vodom, otprilike 35 minuta. Umiješajte grašak, mrkvu narezanu na kolutiće, krumpir narezan na kockice i protisnuti češanj češnjaka. Dodajte dovoljno vode da prekrije sadržaj lonca i nastavite kuhati dok grašak ne omekša. Na kraju umiješajte pasiranu rajčicu i peršin.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.