Postoje brojni recepti uz koje možete pripremiti ukusne vege okruglice od raznolikih namirnica bogatih proteinima, uglavnom grahorica u brojnim kombinacijama. Grah, slanutak ili bob, neka odabir budu i vaš odabir, osnova koju lako nadogradite svježim začinima, gljivama, povrćem...
Naš je odabir slanutak jer se okrećemo pripremi falafela, orkuglica koje se pripremljene prže ili peku u pećnici te poslužuju u umaku po želji ili uz dodatak namaza. A zašto slanutak? Bogat proteinima ali i vlaknima, sadrži folnu kiselinu, vitamin B i mineralne tvari. Za pripremu falafela slanutak treba prethodno namočiti. Nakon što omekša, slanutak se s ostalim sastojcima miksa štapnim mikserom dok se ne dobije pire od kojeg se oblikuju kuglice koje se prže dok ne poprime zlatnosmeđu boju.

slanutak
Foto: Shutterstock

Vezano uz namakanje slanutka, preporuka je da to odradite preko noći, jer što je duže u kontaktu s vodom to se lakše kuha. A ukoliko ste s nedostatkom vremena zapamtite da je nakraće vrijeme potrebno za namakanje slanutka – dva sata. Za pripremu ovih okruglica nemojte koristiti slanutak iz konzerve.

Falafel okruglice

Sastojci:
250 g slanutka
1 luk
2 češnja češnjaka
svježi peršin i korijandar
1/2 žličice kima
40 g brašna
žličica soli
mljeveni papar
ulje za prženje
krušne mrvice

Priprema:
Ocijedite namočeni te kuhani slanutak i u blebnderu izblendajte. Natsavite miksati s lukom, češnjakom, sjeckanim peršinom, korijandrom, kimom, brašnom, soli i paprom, sve dok se smjesa ne sjedini. Rukama oblikujte kuglice, uvaljajte ih u krušne mrvice, popržiti na zagrijanom ulju ili u pećnici na 200 stupnjeva oko 25 minuta zlatnosmeđe boje.
Ukoliko ih želite poslužiti pripemljene u umaku od rajčice, dovoljno je pečene, još tople, okruglice dodati u zagrijani umak (ili šalšu) te kratko prokuhati. Poslužite uz pire krumpir ili uz pečeno povrće.