Marinara je klasični talijanski umak od rajčica, maslinovog ulja, češnjaka i začina. Zbog svoje jednostavnosti i cjenovne pristupačnosti, marinara je baza mnogih talijanskih jela, poput pizze, mesnih okruglica i lazanja. Naravno, ako pripremate marinaru izvan sezone rajčica, možete upotrijebiti i sjeckanu rajčicu iz konzerve.
Tajna dobrog umaka je lagano krčkanje svih sastojaka, kako bi se svi okusi sjedinili, a umak zgusnuo. Stoga, natočite si čašu vina, ostavite umak da se krčka, pripremite tijesto za pizzu ili tjesteninu i uživajte u autentičnoj talijanskoj večeri.
Marinara umak
Sastojci:
50 ml maslinovog ulja
3 režnja češnjaka
1 žlica koncentrata rajčice
900 g sjeckane rajčice u konzervi
prstohvat soli
papar
prstohvat šećera
svježi bosiljak
Priprema:
Češnjak ogulite i narežite tanko po dužini. U lonac dodajte maslinovo ulje i zagrijte na srednje jakoj vatri. Ubacite češnjak, miješajte i kratko pržite dok ne dobije lijepu zlatnu boju, otprilike pet minuta. Dodajte koncentrat rajčice i pržite još minutu. Ubacite i rajčice te začinite soli i paprom, dodajte prstohvat šećera i svježe listove bosiljka. Kuhajte na laganoj vatri, povremeno miješajući, otprilike 30 minuta. Izvadite bosiljak i vaš umak je spreman. Poslužite odmah ili prebacite u steriliziranu staklenku, dobro zatvorite i čuvajte u hladnjaku.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.