Zlevanka je tradicionalno jelo u sjevernim dijelovima Hrvatske poput Međimurja i Zagorja. Nekada se smatrala sirotinjskim jelom jer se priprema od namirnica koje je imalo svako kućanstvo, a danas je ukusna za doručak, večeru ili zalogajčić nakon ručka i to poslužena s vrhnjem.
Za običnu zlevanku dovoljno vam je pšenično glatko brašno, jaja, mlijeko, a kukuruzna zlevanka još je ukusnija jer se priprema s kukuruznim brašnom.
Sastojci
- 500 g kukuruznog brašna
- 1 l mlijeko
- 3 jaja
- 100 g šećera
- 200 g kiselog vrhnja
- malo soli
Recept za zlevanku
Izmiksajte
Izmiksajte jaja sa šećerom i mlijekom.
Dodajte suhe sastojke
U smjesu dodajte brašno i izmiksajte.
Pokapajte kiselo vrhnje
Izlijte smjesu u namašćen ili nauljen lim za pečenje. Žlicom dodajte kiselo vrhnje, pokapajte po smjesi.
Pecite
Stavite u pećnicu i pecite na 180 stupnjeva oko pola sata.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.