Omiljeni prilog u mnogim kuhinjama, kukuruznikruh, posebno je uvriježen u hrvatsku tradiconalnu kuhinju. Sa svojom zemljanom aromom i sočnom teksturom idealan je dodatak uz razna jela, pogotovo na žlicu. Donosimo vam tradicionalni recept za kukuruzni kruh baš kakav je i vama baka radila.
Sastojci:
- 300 g kukuruznog brašna
- 500 g bijelog brašna
- 2 vrećice suhog kvasca
- 400 ml vrele vode
- 10 g soli
- prstohvat šećera
Priprema:
Kukuruzno brašno prelijte kipućom vodom i dobro promiješajte. Ostavite poklopljeno dok se ne ohladi pa dodajte ostale sastojke i zamijesite tijesto. Pokrijte i ostavite da se udvostruči. Nakon tog vremena ponovno premijesite, oblikujte štrucu ili pogaču, pa stavite u duboki kalup za pečenje ili vatrostalnu zdjelu. Gornju stranu malo zarezati oštrim nožem pa staviti u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i peći oko 40 minuta. Kad je gotovo izvadite iz zdjele i ostavite na rešetku da se ohladi da ne zagori.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.